eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Tienanmen évfordulóján: 1989 ma távolinak tűnik Kínában

"Húsz év után Peking tartozik nekünk az igazsággal", el kell ismernie azt, hogy az 1989. júniusi Tienanmen téri események során százakat vagy akár ezreket mészároltak le a kínai népi felszabadító hadsereg katonái, miután a kommunista párt vezetése úgy döntött, hogy erőszakkal vet véget a hetek óta tartó, demokráciát követelő diáktüntetéseknek - hangoztatták május 27-én egy párizsi sajtóértekezleten kínai ellenzékiek, köztük a drámai beavatkozás több egykori, Nyugatra menekült szemtanúja.

Ezekben a napokban gyakoriak az ilyen megemlékezések - Kína határain kívül. Pekingben viszont a hatalmas Tienanmen teret ezúttal is szigorúan őrzik a karhatalmi erők. A weben pedig, amelyet ma már Kínában használnak a legtöbben, a hatóságok kettőzött éberséggel szűrik ki a két évtizeddel ezelőtti eseményekre utaló kifejezéseket. Ami világszerte vezető téma a napokban, az - ha az előző évek gyakorlata mérvadó - ezúttal sem nyer nyilvános említést a határokon belül.

A The New York Times számolt be arról, hogy április 30-án a híres Pekingi Egyetem 32 630 diákja kapott a mobiljára SMS-üzenetet, amely arra figyelmeztette a címzettet, hogy az Ifjúság Napján, május 4-én "a bonyolult helyzetre való tekintettel vigyázzon szavaira és viselkedésére".

1919. május 4-én diáktüntetés volt a kínai fővárosban a nyugati imperialisták diktátumai és az azokat tehetetlenül eltűrő akkori kínai kormány ellen. 1989-ben, az évfordulón ismét diákok gyülekeztek Peking központjában, demokráciát sürgetve - egy hónappal később ez vezetett a hadsereg beavatkozásához.

Ha viszont valaki most mozgósítana az egyetemen egy demokráciát követelő tüntetésre, "az emberek azt gondolnák, hogy elment az esze" - idézte egy végzős történelem szakos szavait az amerikai lap. "Mindenki tudja, hol húzódik a határ. Lehet beszélni az 1989-es eseményekről, lehet gondolkodni róluk, de nem lehet olyasmit tenni, aminek bármiféle nyilvános hatása lenne."

A mai diákok általában olyan régmúlt történelmi pillanatnak tekintik 1989-et, amely túl végletes és megrázó ahhoz, hogy megismétlődhessen. Tudják, hogy a kormányzat elvárja tőlük: foglalkozzanak a könyvekkel, és ne menjenek az utcára. Hszia Je-liang, az egyetem egyik tanára megjegyezte, hogy noha sok diák elvben híve a demokráciának, nem akarja kockáztatni érte a jövőjét: nagyon nagy részük egyáltalán nem érdeklődik a politika iránt, csak a saját karrierjével törődik.

Ma a kommunista hatalmat bíráló diákok közül is sokan büszkék az ország gyors fejlődésére és gazdasági sikereire, amelyek alapján a kormányzat a nemzeti büszkeségre is apellál (például az olimpia megrendezésével). A fiatalok azt is tudják, hogy a kemény versenyben csak akkor állhatnak helyt, ha magas szintű tudással vértezik fel magukat. Kína az utóbbi két évtizedben évi 8-10 százalékkal növelte GDP-jét. Ez sok szektorban látványosan megmutatkozik, de különösen a városokban és természetesen az egyetemeken - az 1989-es demokrácia-mozgalom fő színhelyein - érezhető.

Az ország ma nyitottabb a világra, csökkent a bezártság érzése. 2004 óta folyamatosan nő a külföldön tanuló kínai diákok száma, tavaly számuk megközelítette a 180 ezret - közölte nemrég az oktatási minisztérium, hozzátéve, hogy 90 százalékuk maga - illetve a családja segítségével - finanszírozza tanulmányait. A diploma megszerzése után Kínába tavaly majdnem 70 ezer diák tért vissza külföldről: ez 55 százalékkal volt több, mint 2007-ben. Kína gyors - bár súlyos problémáktól korántsem mentes - fejlődésének nyilván jelentős szerepe volt ebben.

A recesszió ugyanakkor Kínát is súlyosan érinti. Mivel ma kilencszer annyian részesülnek felsőfokú képzésben, mint két évtizede, óriási a verseny az állásokért. Tavaly a végzősök csaknem negyedrésze nem kapott állást szakmájában - ismerte el a hivatalos Új Kína hírügynökség, jelezve a vezetés aggodalmát. 1989 óta a hatalom jól tudja, hogy a fiatalságot nem lehet figyelmen kívül hagyni. Különböző programokkal (átképzéssel, vidéki állásvállalásra biztatással) keres megoldást, másrészt a párt nagy erőfeszítéseket tett azért, hogy erősítse pozícióit az ifjabb nemzedék soraiban. 2007-ben a hallgatóknak már 8 százaléka volt párttag (1989-ben ez az arány még az 1 százalékot sem érte el). Karrierépítés vagy éppen a reformok belülről való előmozdítása: a motiváció eszközei változatosak.

De nemcsak a diákság, az egész társadalom átalakult a szocialista homlokzat mögött végbement piacgazdasági, kapitalista változásokkal. Peter Foster, a The Daily Telegraph tudósítója arra mutatott rá elemzésében, hogy az egypárti vezetés burka alatt különböző társadalmi érdekcsoportok működnek, a realitás bonyolultabb, mint kívülről látható. A The New York Times megjegyezte, hogy a hatalom, miközben a többpártrendszert alkalmatlannak nyilvánítja Kína számára, maga is bizonyos demokratizálást szorgalmaz, a konzultáció, a nyilvános ellenőrzés módszereivel, azt ígérve, hogy az ország gazdagodásával a demokrácia is szélesedik majd.

Húsz évvel ezelőtt nem létezett a szűrhető, ám nehezen ellenőrizhető internet, amely a kommunikáció és véleménynyilvánítás korábban elképzelhetetlen lehetőségeit nyitja meg. Az intézmények rugalmasabbak, a korszerűbb és gyorsabb infrastruktúra a közlekedés és a mozgás nagyobb szabadságát kínálja.

A vezetés pedig tudatában van annak, hogy 1989 emlékét csak akkor tarthatja távol nemcsak a Tienanmen tértől, hanem a társadalom élő erőitől is, ha meg tudja őrizni a fejlődés magas ütemét, és biztosítja az ehhez szükséges struktúrákat. Elvégre nem véletlen, hogy ugyanaz a Teng Hsziao-ping, aki 1989-ben meghozta a döntést a demokrácia-mozgalom letöréséről, azaz az egypártrendszer megőrzéséről, Tienanmen után nem a dogmatikus kommunizmushoz tért vissza, hanem kiadta a Gazdagodjatok! jelszót.

Címlapról ajánljuk
„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

Pál Csaba akadémikus biológus és csapata az Európai Kutatási Tanács támogatásával azt vizsgálják a következő években, hogy az újonnan fejlesztett antibiotikumok mennyire hatékonyak az ellenálló baktériumokkal szemben. A HUN-REN SZBK Biokémiai Intézetének tudományos tanácsadója az InfoRádióban elmondta: mivel a baktériumok egyre jobban képesek alkalmazkodni az antibiotikumokhoz, ma már sokkal veszélyesebbek, mint korábban.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×