eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

A németek többségét nem érdekli az európai parlamenti választás

A németek túlnyomó többségét alig, vagy egyáltalán nem érdekli a június 7-i európai parlamenti választás.

Erről tanúskodik az a legfrissebb közvélemény-kutatás, amelyet hétfőn hoztak nyilvánosságra Berlinben, s amelyből kitűnt: a megkérdezettek 70 százalékát alig, vagy egyáltalán nem foglalkoztatja a küszöbön álló európai szavazás. 66 százalékuk vagy nem akar szavazni, vagy pedig még nem döntötte el, hogy melyik pártra adja le voksát. Mindössze 34 százalékuk döntötte már el, hogy a politikai pártok közül melyikre is szavaz.
A felmérés egyben előrejelzést is tartalmazott a várható eredményre. Eszerint a konzervatív CDU/CSU aligha fogja megismételni 2004-es kiváló, 44, 5 százalékos eredményét, s a szavazatok mintegy 39 százalékára számíthat. Előre törhet ezzel szemben a másik nagy néppárt, a szociáldemokrata párt, amely az öt évvel ezelőtti 21,5 százalék helyett 25 százalékot szerezhet. A legnagyobb nyertes ugyanakkor az ellenzéki liberális német Szabad Demokrata Párt lehet, a közvélemény-kutatások szerint az FDP megduplázhatja a legutóbbi európai választásokon szerzett szavazatinak számát, s a voksok mintegy 10 százalékát szerezheti meg. Az ugyancsak ellenzéki Zöldek és a Baloldal pártja pedig a legnagyobb valószínűséggel "megismétli" 2004-es szereplését.

A válaszokból kitűnt az is, hogy a szavazópolgárok döntését a belpolitikai témák sokkal inkább befolyásolják, mint az EU. A megkérdezettek több mint 60 százaléka válaszolta azt, hogy számára a belpolitika a fontos, míg kevesebb mint 35 százalék inkább Európa mellett tette le a garast. Öt évvel ezelőtt egyébként a választók érdeklődésének iránya a mostanival szinte teljesen megegyező volt.

A közvélemény-kutatás feltárta azt is, hogy a németek többsége nem tájékozott kellően az Európai Unióról. A megkérdezettek 54 százaléka elismerte, hogy az unióval kapcsolatos információi igen csak hiányosak.

Ez utóbbit tükrözte az is, hogy a megkérdezettek jelentős hányadának sejtelme sem volt arról, hogy az EU milyen befolyással van a német politikai döntésekre, illetve törvénykezésre. Azok közül viszont, akik valamit sejtettek erről, 33 százalék vélekedett úgy, hogy "túlzottan naggyal".

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×