eur:
393.75
usd:
367.9
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Sokan támadják a 4 milliárd dolláros bevételt ígérő beruházást

Egységesen ellenzi a verespataki aranybánya megépítését a környezetvédelmi minisztérium és a civil szervezetek. A hivatalos magyar álláspont szerint a hatástanulmány elfogult és nem ad objektív képet a beruházás környezeti hatásairól. A verespataki aranybánya az egyik legnagyobb aranykészlettel rendelkező területen fejtené ki az ércet, azaz a tét sem kevés.

A bányától 313 tonna aranyat, és több mint 1.600 tonna ezüstöt vár a Rosia Montana Gold Corporation kanadai-román cég.

Verespatak környékén már a rómaiak is bányászták a nemesfémet, és még 2 évezred után is azt tartják, hogy a világ 8. legnagyobb kitermeletlen aranykészlete húzódik meg a felszín alatt - írja a greenfo.hu.

A tervek szerint a 638 millió dollárnyi befektetés 4 év alatt térülne meg. Az RMGC 4 milliárd dollár bevételt, és több százmillió dollárnyi nyereséget jósol magának, és nem utolsósorban a román állam is jól járna, 1 milliárd dollár vándorolna a kasszába, ha zöld utat ad a bánya kivitelezésére.

A tervek szerint az építkezés 2-3, a termelés mintegy 17 évig tartana és még 2 évet szánnak a rekultivációra, azaz a helyreállításra.

Összességében tehát legalább 20 évig áll fenn a veszélye annak, hogy bármilyen környezeti katasztrófa bekövetkezhet.

A tervezett bánya területét a kanadai-román cég felvásárolja, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy az ott lévő falvakat lerombolja. Ez a folyamat már elkezdődött.

Magyarországon rossz csengése van az aranybánya kitermelésnek, mivel 2000-ben környezeti katasztrófát okozott a nagybányai aranybányánál lévő zagytározókat védő gátak szakadása.

Szakértők szerint a nagybányai Aurul jócskán hibás volt abban, hogy a környezeti szennyezés bekövetkezett. A Tiszáról készült akkori felvételekre, a halak tömeges pusztulására mindenki élénken emlékszik.

A verespataki aranybánya is hasonló cianid eljárással termelné ki az aranyat, és a nagybányaihoz mérten mintegy 40 szeres területen.

Érthető tehát a zöld szervezetek aggódása, amit tetéz az is, hogy az RMGC alig rendelkezik bányászati tapasztalattal. A kanadai-román cég idén májusban nyújtotta be környezeti hatástanulmányát.

Ezt véleményezhette a magyar fél is. A lehetőséget az espoo-i egyezmény biztosította, mivel a beruházásnak a román határon túli hatásai is lehetnek.

A hazai közmeghallgatáson civilek és zöldek egyöntetűen elutasították a bánya megépítését. John Aston, a Rosia Montana környezetvédelmi alelnöke a meghallgatásokon azt mondta: a bánya a piacon elérhető legjobb technológia alapján létesülne, jóval szigorúbb bányászati előírásoknak megfelelően, jóval távolabb Magyarországtól, mint a nagybányai.

A környezetvédelmi tárca és a zöldszervezetek szakértői viszont egyaránt azt kifogásolják, hogy nem ad objektív képet a tanulmány a várható környezeti hatásokról, és nem elég körültekintően kezeli a lehetséges baleseteket. Például hiányzik a monitoring rendszer kialakítása, amely vészhelyzet, vagy a határérték túllépése esetén azonnal jelezne.

A Védegylet szóvivője nemrég úgy fogalmazott az InfoRádiónak: mindezt csak tetézi, hogy nincs semmi garancia arra, hogy be is tartják a jelenleg érvényes környezetvédelmi előírásokat, mint ahogy azt a nagybányainál is tették.

Jávor Benedek egyben azt is tanácsolta a magyar államot ez ügyben képviselő zöldtárcának, hogy a várható decemberi döntésig diplomáciai eszközökkel próbáljon meg nyomást gyakorolni a döntéshozókra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×