eur:
393.93
usd:
369.23
bux:
65900.96
2024. április 23. kedd Béla

Az orosz hírszerzés segítette Szaddám Huszeint

Oroszország hírszerzési értesülésekkel segítette Szaddám Huszein volt iraki elnököt az Egyesült Államok által Irak ellen indított 2003-as tavaszi invázió első napjaiban - állítja a Pentagon pénteken nyilvánosságra hozott jelentése.

Az amerikai védelmi minisztérium jelentésének 210 oldalas nyilvános változata nem jelöli meg, hogy milyen értékesek voltak az információk, amelyeket egy iraki dokumentum tanúsága szerint a bagdadi orosz nagykövet továbbított az iraki elnöknek.

Érdekesség ugyanakkor, hogy az oroszok az egyik értesüléssel akaratukon kívül is segítették az amerikaiakat az irakiak megtévesztésében. Azt közölték ugyanis Szaddám Huszein akkori iraki elnökkel, hogy a Bagdad elleni amerikai fő támadás csak április 15-e tájékán kezdődik meg, amikor megérkezik a 4. gépesített hadosztály.

Az amerikaiak éppen ezt akarták elhitetni az iraki vezetéssel, éppen ezért a támadást jóval korábban megkezdték az iraki főváros ellen.

A Pentagon jelentése szerint az iraki rezsim a hadsereg irányításához nem értő Szaddám Huszein állandó beavatkozása és rossz döntései miatt is vereségre volt ítélve.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×