eur:
392.74
usd:
353.94
bux:
72890.87
2024. augusztus 29. csütörtök Beatrix, Erna
Nyitókép: Getty Images

Felbukkant egy rejtélyes magyar krőzus

Máltán él, brazil állampapírokba fektetett, ha minden igaz. Nehezen megszámolhatók a nullák az összegek végén.

A korábban teljesen ismeretlen Donor Zrt.-ben a tavalyi beszámoló szerint 2023 végén 6534 milliárd forintnyi vagyon volt – írta a G7. A céget tavaly november végén alapították, és egy zuglói ikerház egyik felébe van bejegyezve az M3-as bevezetőjénél. Nincs bevétele, kiadása, de alkalmazottai sem.

A vállalatban a cégbírósághoz leadott iratok szerint az egyedüli tulajdonos tavaly december 19-én egy 4532 milliárd forintos tőkeemelést hajtott végre, ami nem nyomdahiba, szövegszerűen is szerepel a hivatalos papírokban.

A tulajdonosi tőke mellett a cégnek 2002 milliárd forintnyi hosszúlejáratú tartozása is van, ez a pénz is egyetlen részvényestől jött, a portál következtetése szerint tehát van egy vállalatba valaki valamilyen formában összesen bő 6500 milliárd forintot tett bele.

A vállalkozó érdekeltsége a Donoron kívül a Brasil Államkötvény Hasznosító Zrt. is, eszközállománya durván 400 milliárd forinttal meg is haladja a Donorét. Ebben a vállalatban is tavaly év végén emeltek tőkét, méghozzá 5099 milliárd forinttal. Illetve kissé kevesebb, mindössze 1857 milliárd forintnyi a cég tartozása, ami azonban ugyanúgy a tulajdonos felé áll fenn.

Az iratok alapján a két vállalatban így együttesen közel 13,5 ezer milliárd forintnyi vagyont tett be egyedüli részvényesük.

A 100 leggazdagabb magyar legfrissebb kiadványában a "listavezető" Mészáros Lőrinc vagyonát a leírt összeg 7 százalékára becsülték, de a rangsorban szereplő összes magyar milliárdos együttes vagyona is csak 9064 milliárd forint volt.

Mindkét vállalatnál elvileg a teljes pénzt brazil állampapírokba tették.

A két társaságban lévő vagyon a dél-amerikai ország teljes adósságállományának durván 2,5 százalékára rúg, így tulajdonosuk Brazília egyik legnagyobb hitelezője lenne - teszi hozzá a G7 cikke.

A cégek egyetlen részvényese egy korábban ismeretlen, Máltán élő magyar üzletember, T. János György.

A portál kereste T. János Györgyöt, aki nem válaszolt a megkeresésre, az ügyvédje sem.

Címlapról ajánljuk
Új nemzetbiztonsági stratégiát fogadott el az osztrák kormány -  Gyökeresen  megváltozott  Oroszország megítélése
NATO-tagság a láthatáron?

Új nemzetbiztonsági stratégiát fogadott el az osztrák kormány - Gyökeresen megváltozott Oroszország megítélése

Alig egy hónappal a szeptember végi parlamenti választások előtt régi adósságát törlesztette a Karl Nehammer kancellár vezette, a konzervatív Osztrák Néppártból (ÖVP) és a Zöld Pártból álló koalíciós kormány. Az ORF közszolgálati médium beszámolója szerint a kabinet elfogadta a több mint ötven oldalas új nemzetbiztonsági stratégia tervezetét, amelyet haladéktalanul a parlament elé terjesztenek. Az új stratégia középpontjában az ukrajnai orosz háború következményeivel való szembenézés és ettől elválaszthatatlanul semleges országként a NATO-val való együttműködés erősítése szerepel.

Kiderült, mi okozhatta a kisiklást a Keleti pályaudvarnál

A vasárnap este Kolozsvár felől érkező Claudiapolis InterCity kisiklása számos vasútvonal közlekedését borította fel, a Keleti pályaudvaron megszűnt a forgalom több mint egy napra. A vizsgálat kiderítette, hogy egy viszonylag aprónak tűnő hiba okozta a fennforgást.
VIDEÓ
Elrántották az eurót, a forint is bemozdult

Elrántották az eurót, a forint is bemozdult

Enyhe erősödéssel kezdte a forint a reggelt a két vezető devizával szemben, kitarthat a lendület egész nap, de kicsi az esély, hogy erősödéssel zárja az augusztust a hazai valuta. Már délelőtt felzavarta a piacokat a német tartományi inflációs adat, míg délután az országos statisztika is izgalmas lehet. Ráadásul ekkor tudjuk meg, hogy valójában milyen állapotban van az amerikai GDP is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. augusztus 29. 13:20
2024. augusztus 29. 09:28
×
×
×
×