eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Facebook/Szijjártó Péter

Szijjártó Péter: már több magyar vállalat is a régió éllovassa

A külgazdasági és külügyminiszter szerint az elmúlt tizennégy évben a kulcsiparágakban több hazai vállalat is regionális éllovassá fejlődött.

A tárcavezető a Bayer Construct Zrt. új beruházásának bejelentésén arról számolt be, hogy az építőipari cég 15 milliárd forint értékben épít gyárat Sóskúton, ahol fürdőszoba-összeszerelő üzem fog működni. A projektet az állam 6,6 milliárd forinttal támogatja, így segítve száz új munkahely létrejöttét.

Illetve arra is kitért, hogy a most bejelentett beruházás jelentősen hozzá fog járulni a magyar gazdaság egyik húzóágazatának számító, mintegy 400 ezer embernek munkát adó, tavaly 7400 milliárd forintnyi termelési értékű építőipar további erősödéséhez. Mint mondta, a hazai gazdaság teljesítménye szempontjából a beruházások kritikus fontosságú szerepet játszanak, ezért a kormánynak nem lehet más célja e téren, mint hogy Magyarországon legyen Európa legvonzóbb beruházási környezete.

Ehhez pedig tájékoztatása szerint az is hozzátartozik, hogy a kormány rendre stratégiai együttműködési megállapodásokat köt

a gazdaság növekedéséhez nem csak beruházásaikkal, hanem azokon túlmutató tevékenységükkel is hozzájáruló vállalatokkal, ahogy az most a Bayer Construct Zrt. esetében is történt.

Szijjártó Péter a megállapodás aláírását követően leszögezte, hogy ezek a partnercégek vállalják többek között a munkatársaik folyamatos képzését, a tevékenységük hozzáadott értékének növelését, a szoros együttműködést a szakképzési és felsőoktatási intézményekkel, illetve azt, hogy magyar beszállítókkal dolgoznak együtt, amilyen mértékben csak lehetséges.

"A mai napon a 95. stratégiai partnerségi megállapodást írtuk alá, ezúttal egy magyar vállalattal, amely Közép-Európa építőiparának és ingatlanfejlesztő ágazatának egyik meghatározó vállalata" - közölte. "A Bayer Construct ma már több mint 1500 embernek ad munkát Magyarországon. A tevékenységével folyamatosan hozzájárul a magyar építőipar teljesítményének növeléséhez, és a Bayer Construct olyan összetett tevékenységet végez, amely gyakorlatilag az ingatlanfejlesztési tevékenységtől, a tervezéstől kezdve a gyártáson és a kivitelezésen keresztül az értékesítésig és az üzemeltetésig lefedi az építőipari tevékenység gyakorlatilag teljes spektrumát" - tette hozzá.

A miniszter arról is beszélt, hogy az elmúlt tizennégy évben létrejöttek azok a nagy, magyar tulajdonú vállalatok, amelyek kulcsiparágakban regionális éllovasokká tudták kinőni magukat. Szerinte ezek a cégek

már nemcsak Magyarország, hanem a régió országainak gazdasági teljesítményére is komoly befolyást tudnak gyakorolni.

"Stratégiai partnerek közé tartozni azért is nagy dolog, mert ezek a vállalatok 200 ezer embernek adnak munkát Magyarországon, és amióta aláírtuk velük a megállapodásokat, összességében 13 ezer munkahellyel többet tartanak fenn" - hangoztatta Szijjártó Péter.

A miniszter - utalva az elmúlt évek súlyos válságaira és az ebből fakadó kiszámíthatatlanságra -, kiemelte, hogy a világgazdaság többször is teljesen a feje tetejére állt, és így drámai módon bezuhantak a beruházások, tavaly például mintegy 30 százalékkal csökkent a befektetések nagysága.

"Szerencsére viszont vannak kivételek, ellenpéldák, mint például Magyarország, amely a világgazdaság fekete évében tudott hatalmas beruházási rekordot dönteni azzal, hogy tavaly a beruházásösztönzési rendszerünkön keresztül 209 nagy beruházást tudtunk bevonzani, összesen 13 milliárd euró értékben." Szijjártó Péter szerint ezzel sikerült megduplázni az addigi rekordot, így is segítve, hogy a magyar gazdaság hosszú távon növekedési pályán tudjon maradni.

Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×