eur:
394.01
usd:
363.56
bux:
66169.03
2024. március 3. vasárnap Kornélia
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a fennállásának 35. évfordulóját ünneplő Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) Magyar vállalkozók napja rendezvényén a Müpában 2023. december 1-jén.
Nyitókép: MTI/Fischer Zoltán

Orbán Viktor: a pénznek nincs szaga, de a tulajdonosnak van

A magyar vállalkozók magánsikerei az ország közsikereinek előfeltételei, ezért a kormány nem irigy a vállalkozók tőkéjére, hanem ellenkezőleg, minden vállalkozónak még nagyobb sikereket, még nagyobb üzleti hasznot és tovább gyarapodó tőkét kíván – fogalmazott a miniszterelnök a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének rendezvényén.

A reptér visszavétele a vállalkozóknak üzleti ügy, a kormánynak nemzetgazdasági kérdés – mutatott rá a miniszterelnök a cégvezetők és a politikusok gondolkodásának lényeges különbségére. Orbán Viktor szerint a magyar vállalkozások magánérdeke, magánhaszna, magánsikere négy módon szolgálja az ország közérdekét, közhasznát és közsikerét: munkát adnak az embereknek, adót fizetnek, tőkeerejük révén stabilizálják a magyar gazdaság működését és itthon tartják a profitjukat.

„A pénznek nincs szaga, de a tulajdonosnak van; a pénznek nincs nemzetisége, de a tulajdonosnak van.

Az önök magánsikerei tehát az ország közsikerének alapfeltételei, ezért a kormány nem irigy a magyar vállalkozókra, hanem még nagyobb hasznot kíván nekik” – fogalmazott a kormányfő.

Orbán Viktor emlékeztetett rá, hogy a bruttó nemzeti össztermék nominális értékben megháromszorózott 2010 óta; ma egymillióval több embernek van munkája, mint 13 éve, és megígérte, hogy a kabinet tovább fogja csökkenti az adókat és az államadósságot. A miniszterelnök szerint a jelenlegi válságban el kell kerülni a hitelezés, az energiaárak és a fogyasztás csapdáját.

Utalt arra, hogy a jegybank magasan tartja a kamatokat, ezért a kormány több hitelprogramot indított. Orbán Viktor arra számít, hogy a fogyasztás lassú ütemben ugyan, de visszatér a korábbi szintjére. Úgy fogalmazott, hogy 2024 már reményteljes év lesz. A kormányfő jelezte, hogy a visszatartott uniós támogatásokat meg kell szerezni, de szerinte az idei év azt bizonyította, hogy egy uniós tagállam uniós pénz nélkül is képes működni.

Orbán Viktor a világgazdaság átrendeződésére utalva arra biztatta a cégvezetőket, hogy építsék ki a keleti kapcsolatrendszerüket, és figyeljenek a zöld energiában, az infokommunikációban, a hadiiparban, az élelmiszerágazatban, a járműgyártásban, a gyógyszerkészítésben, valamint a logisztikában megnyíló üzleti lehetőségekre.

Konstruktív együttműködés

Az Országgyűlés december első péntekjét egyhangú döntéssel a magyar vállalkozók országos napjává nyilvánította – a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének elnöke ezzel a hírrel kezdte beszédét.

Eppel János úgy fogalmazott, hogy a vállalkozók átlag feletti képességekkel, illetve kockázat-, felelősség-, és áldozatvállalással járulnak hozzá a nemzet teljesítményéhez, miközben közösségeket építenek. Egy vállalkozás működése hit, önbizalom és kitartás kérdése is – tette hozzá az elnök, aki szerint a VOSZ az elmúlt 35 évben komoly szervezetté vált, amiben nagy tudás és tapasztalat halmozódott fel. Ezekre szükség is van, mert a nehezen kiismerhető, változó világ új, nem várt kihívásokat tartogat a cégek számára, ezért Eppel János a szövetség további megerősítésére tett ígéretet, hiszen „minden válság lehetőség is egyben”.

Eddigi eredményeik közül egyebek mellett kiemelte a Széchenyi Kártya Programot és a VOSZ irodahálózatát, illetve jelezte, hogy a következő évtizedekben az együttműködés és az összefogás kulcsfontosságú lesz a vállalkozói szektor számára.

Az elnök méltatta a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarát, illetve a kormányt, mert az elkötelezett a gazdaság élénkítése és a munkát terhelő adók csökkentése mellett. További teendőnek nevezte a bürokrácia csökkentését, és azt, hogy a beruházásokhoz még szélesebb hazai vállalkozói réteg férhessen hozzá.

A magyar gazdaság szűk keresztmetszete a munkaerő, az energia és a környezeti fenntarthatóság

– jelezte Eppel János, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének elnöke.

Figyeljünk oda!

Vállalkozások nélkül nincs modern gazdaság, a vállalkozók a társadalom lakmuszpapírjai – mondta beszédében a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Parragh László úgy látja, hogy a válságok korában felértékelődött az együttműködés jelentősége, és úgy fogalmazott, hogy a magyar kormánnyal szemérmetlenül jól működik ez az összefogás.

A kamarai vezető szerint a magyar gazdaság szeptember közepén fordulóponthoz érkezett, az ország kikerült a technikai recesszióból, és Parragh László biztos benne, hogy hamarosan a beruházási piac és a lakossági fogyasztás is növekedni fog. Ugyanakkor figyelmeztetett, hogy

a gazdaságnak nemcsak munka-, hanem tudásalapúnak is kell lennie, tehát növelni kell a munka hozzáadott értékét.

„Figyeljünk oda a generációváltás segítésére, a fenntarthatóságra, a zöld gazdaságra, az energiafüggetlenségre, a digitalizációra, az innovációra, a globális piacok újrarendeződésére és a fogyasztási szokások megváltozására” – kérte a vállalkozókat Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, aki Demján Sándorról, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének 2018-ban elhunyt volt elnökéről nevezné el a soroksári utat.

Demján Sándor a rendezvényen posztumusz megkapta a kormányzat által újonnan megalapított Magyar Vállalkozói Nagydíjat. A kitüntetést özvegye vette át.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Szakértő: van, ami sokkal fontosabb, mint a mielőbbi kibocsátáscsökkentés

Szakértő: van, ami sokkal fontosabb, mint a mielőbbi kibocsátáscsökkentés

Az Európai Unió országai tudatosan törekednek arra, hogy féken tartsák a klímaváltozást okozó káros anyagok kibocsátását. Magyarország kibocsátását a globális skálán még statisztikailag is nehéz kimutatni, mégis komoly erőfeszítéseket tesz a klímasemlegesség eléréséért. Zay Balázzsal, a Klímapolitikai Intézet vezető kutatójával beszélgettünk.

Megerősítették az Orbán-Trump találkozó időpontját

Orbán Viktor miniszterelnök március 7-én Washingtonban Kevin Roberts-szel, a leghíresebb amerikai konzervatív kutatóintézet, a Heritage Alapítvány elnökével folytat panelbeszélgetést "az Egyesült Államok és Magyarország kapcsolatainak jövője" címmel, a magyar stratégiai gondolkodásról a kialakuló globális biztonsági, gazdasági és társadalmi konfliktusok korszakában - tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×