eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Varga Mihály pénzügyminiszter a 2024-es költségvetési törvényjavaslatról és annak tárgyalási rendjéről tartott sajtótájékoztatón az Országházban 2023. május 30-án. A jövő évi büdzsé fókuszában a rezsivédelem és a honvédelem megerősítése áll.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Varga Mihály megmondta, hogy mikortól növekszik a magyar gazdaság

Bár Európa kilátásai az elhúzódó háború és a szankciók következtében jelenleg nem kedvezők, a magyar gazdaság már az év második felében visszatérhet a növekedési pályára - jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter az Anda Present Group új gyártócsarnokának ünnepségén Kalocsán.

A miniszter kiemelte: kulcsfontosságúak az új munkahelyeket teremtő beruházások. Az Anda Present 2,5 milliárd forintos fejlesztésével 100 új munkahelyet hozott létre a térségben, jelentősen javítva a környéken élő álláskeresők esélyeit.

Varga Mihály az aktuális gazdasági környezetet összegezve elmondta: a foglalkoztatottság a 2010 óta létrehozott, közel 1 millió új munkahellyel rekordszinten áll, a 4 százalékos munkanélküliségi ráta az egyik legkedvezőbb eredmény az uniós országok körében. Hozzátette:

a hazai beruházási ráta az Európai Unióban jelenleg a legmagasabb,

a külföldi működő tőke magas aránya szintén igazolja a magyar gazdaság vonzerejét.

András Attila, az Anda Present Group vezérigazgatója elmondta, hogy 2014-ben 17 fővel kezdték meg a működésüket a cég kalocsai telephelyén. 2017-ben egy 700 négyzetméteres gyártócsarnokot avattak, egy évvel később pedig tovább bővült gyártókapacitásuk.

A beruházás óriási mérföldkő a cég és a város életében, hiszen az Anda Present Group a legnagyobb adófizetője Kalocsa városának - hangsúlyozta Filvig Géza polgármester, aki arról is beszámolt, hogy a cég tiszteletére, kezdeményezte az önkormányzat a telephely utcájának átnevezését Róna utcáról, Anda utcára.

Font Sándor (Fidesz-KDNP) a térség országgyűlési képviselője is örömmel üdvözölte a beruházást, mely növeli a térség gazdasági vonzerejét, ami a jövőre elkészülő Kalocsa-Paks híd révén újabb lehetőségek előtt áll.

Az 1995-ben létrejött, budapesti székhelyű és kalocsai fiókteleppel rendelkező Anda Present Group foglalkoztatottjainak összlétszáma 570, ebből Kalocsán 265-en dolgoznak. A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a társaság 2021-es nettó árbevétele 14,2 milliárd forint volt, ami 2022-ben 21,1 milliárd forintra nőtt. A cégcsoport 2021-es adózott eredménye 1,6 milliárd forint volt, míg a tavalyi 3,7 milliárd.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×