eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Nyitókép: Pixabay

Még mindig éllovas a magyar infláció - grafikon

Májusban lassult az infláció az euróövezetben és az Európai Unióban éves szinten.

Az Eurostat közzétette a friss inflációs adatokat, országos szinten is. Ebből látszik, hogy a magyar infláció továbbra is sokat ver Európa összes országára. A májusi rangsor szerint az utánunk következőnél is közel 10 százalékkal magasabb a drágulás mértéke ittnon.

Májusban Magyarországon 21,9 százalékos volt az infláció. A második Lengyelország és Csehországban 12,5 százalékkal. Lettországban és Szlovákiában 12,3 százalékos az infláció.

(Az adatokkal kapcsolatban a Portfolio megjegyzi, hogy az eltérő dinamika a bázishatás eredménye is, pár hónapja még a balti infláció is 20% felett volt, náluk korábban indult be az árak emelkedése, így előbb lett magasabb a bázis is. A bázishatás miatt a magyar infláció és 10% alá csökkenhet az év végére.)

Az unió statisztikai hivatalának végleges adatai szerint

májusban 6,1 százalékra csökkent az infláció az euróövezetben az áprilisi 7,0 százalékról.

Az euróövezetben stagnáltak a fogyasztói árak májusban áprilishoz képest, amikor 0,6 százalékos emelkedést jegyeztek fel.

Az energiaárak 1,8 százalékkal csökkentek tavaly májussal összevetve, míg áprilisban 2,3 százalékos éves szintű növekedést jegyeztek fel. A szolgáltatások árának növekedése 5,0 százalékra lassult májusban az előző havi 5,2 százalékról.

A nem energiaipari cikkek drágulása 5,8 százalékra lassult éves szinten az áprilisi 6,2 százalékról, az élelmiszerek, alkoholos italok és dohánytermékek árának emelkedése pedig 12,5 százalékra mérséklődött az áprilisi 13,5 százalék után.

Az energia, élelmiszerek, alkoholos italok és dohánytermékek nélkül az éves maginfláció 5,3 százalék volt májusban az áprilisi 5,6 százalék után. Az Európai Unió egészében az infláció 7,1 százalékra lassult májusban az áprilisi 8,1 százalékról, havi szinten stagnáltak a fogyasztói árak.

(Az EKB épp csütörtökön hajtott végre kamatemelést, és további emeléseket ígért, a maginflációt - amely 5% felett jár - ugyanis aggasztónak tartják.)

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×