eur:
388.97
usd:
362.03
bux:
67965.73
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Az orosz kőolajat szállító Barátság csővezeték fogadóállomása a csehországi Nelahozeves környékén működő olajtartálytelepen 2022. augusztus 15-én. Ide fut be a cseh olajimportot biztosító másik vezeték, az IKL csővezeték is. A telep tárolókapacitása 1 675 000 köbméter.
Nyitókép: Az orosz kőolajat szállító Barátság csővezeték fogadóállomása a csehországi Nelahozeves környékén 2022. augusztus 15-én. MTI/EPA/Martin Divisek

Fordulópont jön a világ olajfogyasztásában

Már 2030 előtt túllendül a csúcsponton a világ olajfelhasználása az IEA nemzetközi energiaügynökség szerdán ismertetett legfrissebb középtávú olajpiaci jelentése szerint.

Az IEA kalkulációi szerint a globális olajfelhasználás 2028-ra napi 105,7 millió hordóra emelkedik, majd onnantól kezdve csökkenésnek indul. A 2028-as olajfelhasználás így mintegy hat százalékkal haladja majd meg a 2022-est, a növekedés üteme így lassúbb lesz a korábban becsültnél és hamarabb is billen át a csúcsponton.

Az idei olajfelhasználás napi 2,4 millió hordóval haladja majd meg a tavalyit, a 2028-as pedig már csak napi 400 ezerrel az előző évit.

A közlekedési célú olajfelhasználás már 2026-ban túljut a csúcsponton. Az olajfelhasználás növekedési lendületét egyre nagyobb arányban a petrokémia nyersanyagigénye tartja majd fenn.

"Az átállás a tiszta energiára épülő gazdaságra egyre gyorsul, és az elektromobilitás, az energiahatékonyság és más technológiák gyors fejlődésének köszönhetően a globális olajkereslet már ebben az évtizedben túljut a csúcsponton" - mondta Fatih Birol, az IEA ügyvezető igazgatója. "Az olajtermelőknek szoros figyelemmel kell követniük a változások egyre gyorsuló ütemét és a rendezett átmenet biztosítása érdekében ehhez kell igazítaniuk beruházási döntéseiket" - tette hozzá.

Az olaj- és gázfeltárási, -kitermelési és -feldolgozási beruházások 2015 óta a legmagasabb szintre 528 milliárd dollárra emelkednek az idén, ami 11 százalékos növekedésnek felel meg a 2022-eshez képest. A beruházási összeg még a költséginfláció figyelembe vételével is elegendő az IEA-jelentésben vizsgált időszakra jelzett kereslet kielégítéséhez. A nettó zéró kibocsátásra törekvő gazdaságpolitikai környezetben azonban már kétséges a megtérülése.

Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Avril Haines, az amerikai Nemzeti Hírszerzés igazgatója a Szenátus katonai bizottságánál tartott meghallgatásán azt mondta, Vlagyimir Putyin úgy látja, a hazai és a nemzetközi fejlemények neki kedveznek, ezért folytatni fogja egyre agresszívabb taktikáját Ukrajnában, a háború azonban még egy jó ideig nem ér véget. A Szergej Sojgu helyettese körül kirobbant korrupciós ügy a Politico szerint arra utalhat, hogy az orosz védelmi miniszter sem érezheti biztonságban pozícióját.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×