eur:
392.24
usd:
366.71
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Electrical equipment.energy meter is a device that measures the amount of electric energy consumed by a residence, a business, or an electrically powered device
Nyitókép: SPmemory/Getty Images

Felborult a piac: minél több áramot vettek a cégek, annál drágább volt 1 kWh

A háború első hónapjaiban - meglepő vagy sem - kifejezetten megtorpanás volt tapasztalható az árban.

A nem lakossági felhasználók által a szabadpiacon vásárolt villamosenergia ára szeptemberben már 91 forint volt kilowattóránként a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal adatai szerint. Ez csaknem négyszeres emelkedés egy év alatt - bukkant rá a 24.hu.

Tavaly az első félévben az ár még csak 22 forint volt, tavaly ősszel indult a növekedés, az év végére 35 forint volt a kilowattóraár.

Hogy aztán az idei év elején - még a háború előtt - 56 legyen a szám, de mág májusban is "csak" 60-ig ment föl a háború mentén.

Idén nyáron viszont drasztikusan emelkedett, augusztusban 97 forintig meg sem állt, a GKI szerint a gázárak drasztikus emelkedése miatt.

A céges kisfogyasztóknál egy kWh 65 forintba, a 150 ezer MWh-nál többet fogyasztó cégek számára 141 forintba került szeptemberben, ami ellentmond a piaci logikána, hisz minél többet vett valaki, annál drágábban tehette.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×