eur:
392.55
usd:
366.24
bux:
66793.26
2024. április 26. péntek Ervin
A Mol által üzemeltetett INA-benzinkút az M7-es autópályánál, Zalakomár közelében. A horvát kormány mégsem módosította az INA olajtársaság - amelyben a Mol 47,26 százalékos tulajdoni hányadával a legnagyobb részvényes - privatizációjával kapcsolatos törvényt, a kabinet megvárja a részvényfelvásárlásokkal kapcsolatban indított, Szlovákiára, Magyarországra és Ciprusra is kiterjedő ügyészségi vizsgálat eredményét.
Nyitókép: MTI/Varga György

Mi történik most a Mol profitjával?

Orbán Viktor szerdán jelezte, a kormány rá fogja tenni a kezét az olajvállalat extraprofitjára, amellyel a Mol eddig nem is számolhatott, amíg ársapka volt az üzemanyagon.

Kedd éjjel a Kormányinfón bejelentették, hogy az üzemanyagárstopnak vége, éjszakától már csak piaci áron kapható üzemanyag, a Molnál átlagosan 641 forintért 1 liter benzin és 699-ért a dízel.

Szerdán a kormányülésről bejelentkező Orbán Viktor miniszterelnök aztán a Facebookon közölte, a döntés utáni áremelkedés olyan profitot hagy a Molnál, amellyel a cég nem számolhatott, így az extraprofitra extraprofitadót vet ki a kormány, a befolyó pénzt pedig a rezsivédelmi alapba folyatja át.

A Portfolio már a keddi bejelentés után jelezte, hogy az növekvő áfabevétel mellett a Mol extra adója is az államkasszában landolhat, ezt megerősítette a kormányfői bejelentés szerdán.

A portál azonban részletekbe is belement abban az ügyben, hogy miből áll össze a Mol mostani extraprofitja, amelyből a mostani jelzés szerint jelentős rész lesz majd közpénz.

A Mol

  • nagyot nyert a szankcióknak köszönhetően mélybe szakadó Ural-nyersolajárnak köszönhetően (Európa lemondott az Uralról)
  • most a nyomott áron vett olajat piaci áron értékesítheti, ezért a haszna még jobban megnő
  • viszont már most is fizet különadót, tavasz óta, az energiaszektortól összesen 300 milliárd forintnyi különadót remélt a kormány évente
  • részvényárfolyama Orbán Viktor bejelentése előtt még növekedett az éjszakai események után (hisz nagyobb bevétellel számolhattak a cégnél)
  • részvényárfolyama viszont valósággal bezuhant, amikor a kormányfő közölte, a mostantól keletkező extra hasznot a kormány lefölözi.

A portál még arra is figyelmeztet, hogy a Moltól most elveendő pénz a rezsicsökkentés jövő évi fedezetének csak egy kis része.

Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×