eur:
395.15
usd:
371
bux:
65118.41
2024. április 19. péntek Emma
An elderly man puts a coin in an empty wallet. Poverty in retirement concept. Special toning
Nyitókép: Stas_V/Getty Images

Érkeznek a megemelt nyugdíjjuttatások, itt vannak a részletek

Péntektől érkeznek a megemelt juttatások.

A napokban utalja ki a Magyar Államkincstár a nyugdíjkiegészítést, melyre a nyugdíjemelés és a tényleges infláció közötti eltérés miatt van szükség, másrészt a kormány döntése alapján nyugdíjprémiumra is számíthatnak.

A kormány 14 százalékig kompenzálja a nyugdíjakat novemberben – idén már második alkalommal kell ehhez az eszközhöz nyúlnia. Ha a tényleges adat ennél mégis magasabb lenne, a kormánynak lehetősége van arra, hogy az elmaradást majd a következő januári emelésben érvényesítse.

A gazdasági növekedés a kormány szerint 4 százalékos lehet az idén, ez pedig azt jelenti, hogy – lévén a törvényben meghatározott 3,5 százalékot meghaladja ez a mérték – 0,5 százalékos nyugdíjprémiumot is utal a kormány az Államkincstáron keresztül.

Az mfor.hu számításai szerint a 100 ezer forintnál kisebb összegű nyugdíjak esetén legfeljebb havi 4676 forintos pluszt jelent a novemberi 4,5 százalékos korrekció. Mivel ilyenkor visszamenőlegesen kapják meg egyben az elmaradt emeléseket az érintettek,

a 11 hónapra számolt kiegészítés összesen 51 ezer forint,

ekkora plusz érkezésére számíthatnak az érintettek.

Az átlagnyugdíj szintjén havi 7700 forintról van szó, vagyis egy összegben visszamenőlegesen 84 ezer fog érkezni a szokásos havi ellátáson felül.

Egymillió forintos nyugdíj esetén havi 46 800 forint a korrekció nagysága, ami most visszamenőlegesen egyszeri 514 ezer forint érkezését jelenti a tehetősebb idősek számára.

A nyugdíjprémiumnál némileg egyszerűbb a helyzet, mert a törvény 80 ezer forintban maximalizálja a prémium összegét. Ennek megfelelően 100 ezer forintig legfeljebb 10 ezer forintra számíthatnak az érintettek, és ugyanígy az efeletti nyugdíjkategóriák esetén is 10 ezer forint prémium jön ki a törvényben rögzített képlet alapján.

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×