eur:
393.63
usd:
364.56
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
A zöld rendszámot elsőként megkapó (de nem az egyes sorszámú) BMW i3 elektromos meghajtású személygépkocsi a Wallis Duna Kft. telephelyén Budapesten 2015. október 13-án. A rendszámmal az elektromos autóknak járó kedvezményeket is igénybe lehet majd venni.
Nyitókép: MTI/Marjai János

Mégis milyen ütemben sokasodnak a zöld rendszámok?

Egy közepes városnyi ember már "e-kocsival" járkál. Részletek alább.

Májusban átlépte az 51 ezret, ezzel 2020 óta két és félszeresére nőtt a zöld rendszámmal ellátott autók száma Magyarországon - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) szombaton az MTI-vel.

A közlemény szerint a kormány célja, hogy az ország a Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégiában foglaltak szerint 2050-re elérje a teljes klímasemlegességet, anélkül, hogy a gazdasági növekedés vagy a jólét veszélybe kerülne. Ebben fontos szerepet játszik a közlekedés zöldítése is, ami a teljes szén-dioxid-kibocsátás ötödéért felel.

"Az ország szén-dioxid-csökkentési céljainak elérése érdekében a közlekedés minden területén támogatjukk az elektromos járművek terjedését. Álláspontunk szerint a zöld átmenet esetében nem plusz terheket kell az emberekre róni, hanem például olyan pályázati konstrukciókat kialakítani, amelyekbe be tudjuk vonni a lakosságot, és hozzájárulnak a felmerülő költségek csökkentéséhez is" - idézi a közlemény Steiner Attila energia- és klímapolitikáért felelős államtitkárt.

Az államtitkár emlékeztetett, hogy a kormány a közlekedési szektor klímabarátabbá válását, többek között az elektromos személygépjárművek vásárlását az elmúlt években összesen csaknem 20 milliárd forinttal segítette. Ennek köszönhetően a hazai zöld rendszámos autók száma 2020 májusában elérte a 20 ezret, mára pedig már az 51 ezret is meghaladta, és ezek több mint fele tisztán elektromos - írták.

A közlekedésben használt megújuló energiaforrások részarányát illetően Magyarország már most a régióban a legjobban, az uniós átlag felett teljesít. Ezt tovább növelhetik a Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv intézkedései, amelyek az elektromobilitás elterjedését ösztönzik - áll a közleményben.

Az állami támogatásoknak köszönhetően az elektromos autók mellett mind többen választják az elektromos robogókat is a hagyományos, benzines társaik helyett és egyre népszerűbbek az elektromos rásegítésű kerékpárok is, amelyek vásárlásához minden hónap első felében lehet pályázni támogatásra - írta a TIM.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×