eur:
389.64
usd:
364.5
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója beszédet mond, miután átvette a hazai tőkepiac fejlesztéséért a tőzsde igazgatósága által adományozott életműdíjat Patai Mihálytól, a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) elnökétől az OTP Bank részvényeinek tőzsdei szereplése 25. évfordulója alkalmából rendezett sajtótájékoztatón az V. kerületi Bank Centerben 2020. október 7-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Csányi Sándor: semmi nem indokolta az áresés mértékét

Az OTP Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatója arra számít, hogy Ukrajnában és Oroszországban is hosszú távon maradnak.

A háború kitörése óta Ukrajnában 4 százalékkal, Oroszországban 11 százalékkal nőttek a betétek, az ügyfelek bizalma megvan a bank iránt. Semmi nem indokolta az áresés mértékét, amely az OTP Bank részvényeinek árfolyamában bekövetkezett - mondta Csányi Sándor, az OTP Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatója.

Sajtótájékoztatóján kiemelte: az ukrajnai és az oroszországi érdekeltségek hatása a bank eredményére összességében maximum 15 százalékos hatást indokol a papírok korábbi, 18 ezer forintos értékéhez viszonyítva. A bankpapír 11 000 forinton zárta a csütörtöki kereskedést.

"Abban bízom, hogy az utóbbi napokban nem a kisbefektetők adták el részvényeiket, a nagyobb szereplők ugyanis könnyebben tudják veszteségeiket pótolni" - fogalmazott Csányi Sándor. Utalt arra is, hogy a csütörtöki áremelkedés folytatásában bízik, ha nem is érik el a részvények újra egyhamar a 18 ezer forintos szintet.

Arra számítunk, hogy mind a két országban hosszú távon is jelen marad az OTP

– emelte ki Csányi Sándor. Rövid távon nem növelik tovább ezekben az országokban a kockázatot, de a tőke- és likviditási helyzet nem is igényli ezt.

Ezen "vészterhes időkben", amikor a szomszédos országban ölnek és robbantanak, az ügyfelek kiszolgálása zavatalanul zajlik Ukrajnában, a pénzintézet 42 fiókjában, a mintegy 80-ból. A dolgozók bejárnak, holott erre nem kényszerítik őket - ismertette az elnök-vezérigazgató.

Az elnök-vezérigazgató közölte: van olyan helyzet, amikor átgondolnák a kivonulást, de nem szeretnének veszteséget okozni a befektetőknek. Ha most kivonulnának azonnal, akkor veszteséget okoznának. További kockázatot viszont nem vállalnak, tehát nem arról van szó, hogy bármi történik is Oroszországban maradnak.

A jelenlegi helyzetben még nem érné meg az OTP Csoportnak, hogy elhagyja Oroszországot. Ha hirtelen likviditási hiány lépne fel, és több százmillió dollárt kellene az orosz banknak biztosítani, hogy talpon maradjon, akkor ezt a kockázatot már nem vállalnánk – mondta Csányi Sándor a Portfolio tudósítása szerint.

Azt nem tudta megerősíteni, hogy az orosz Rahimkulov család adta volna el a részvényeit. Már a gyerekek a tulajdonosok, mindketten magyar állampolgárok, nem tekintené őket orosz befektetőnek - tette hozzá.

A pénzintézet 2022-re további organikus növekedést tűz ki célul a 2021-es rekordnak számító 497 milliárd forintos adózás utáni eredményt követően

- tette hozzá.

Megerősítette, hogy a 2020-as évre vonatkozó 119 milliárd forint osztalék kifizetését javasolni fogják a közgyűlésnek, a 2021-es osztalékról márciusban dönt az igazgatóság. Bízik benne, hogy addig megszületik a megállapodás a tűzszünetről, ebben az esetben lehet szó osztalékról - mondta.

Csányi Sándor szerint a bank tőkemegfelelése kimagaslik a magyar mezőnyből, de a régióban is kiemelkedő, likviditási szempontból a bank rendkívül stabil. Az operatív likviditási tartalék 3341 milliárd forint.

Kuhárszki András, az ukrajnai leánybank felügyelőbizottságának elnöke a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a náluk elhelyezett betétek növekedésének hátterében Ukrajnában az állhat, hogy egyes betéteket a helyiek átcsoportosítanak, továbbá a külföldön élő hozzátartozók aktívan támogatják az otthoniakat.

Bencsik László vezérigazgató-helyettes arról beszélt, hogy nem csak Magyarországon, de a többi operációban is jól teljesített az OTP.

A tartalékolásban is konzervatív volt az OTP, más régiós bankokhoz képest is. A nem teljesítő hitelek aránya folyamatosan csökken.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×