eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
A Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet fogvatartottjai bodzát szednek a Pálhalmai Agrospeciál Kft. ültetvényén Pálhalmán 2013. szeptember 16-án.
Nyitókép: MTI/Cseke Csilla

Az egekig tört fel a bodza ára, tudni is, hogy miért

A sokoldalú növényből a nyár elején szörpöt, a végén rengeteg dolgot lehet készíteni, és borzasztóan igénytelen.

Tavalyelőtt még 80 forint volt egy kiló, ma már a 450 forint sem számít kiugróan magasnak - igen, a bodzáról van szó, amelynek bogyója nagyon felértékelődött. A Napi.hu gazdasági portálon megjelent összeállítás szerint a kereslet növekedése és a kínálat apadása okozta az árrobbanást a strapabíró növény esetében.

Kedvez a támogatási rendszer is a bodzafák elterjedésének, mivel ugyanúgy 800-1200 euró közötti összeg igényelhető az éves művelésükhöz, mint más gyümölcsösök esetében.

Jelenleg körülbelül 6200 hektárnyi bodzaültetvény van Magyarországon, ebből mintegy 4 ezer hektárt 2010 után telepítettek. A 80 forintos mélypont épp a túlkínálat miatt volt.

Népszerűségét gyógyhatása - magas C-vitamin- és vastartalom - is indokolja, illetve hogy étel- és italszínezékként is bevethető.

Magyarországon őshonos növény, hazánk adja a világ termésének kétharmadát.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×