INFORÁDIÓ
2022. december 2. péntek
Melinda, Vivien

palkovics lászló

itm

munkabér

koronavírus

Palkovics László innovációért és technológiáért felelős miniszterjelölt érkezik kinevezés előtti meghallgatására az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának ülésére az Országgyűlés Irodaházában 2018. május 14-én.

Palkovics László az Arénában: így néz ki az állami munkabérpótlás rendszere

InfoRádió

A kieső munkaidő 15-50 százalékos lehet, az ezért járó munkabér és költségei bő kétharmadát állja az állam május 1-től három hónapig - közölte az innovációs és technológiai miniszter az InfoRádióval.

Három hónapra 70 százalékban átvállalja a béreket és költségeit a kormány a rövidített munkaidőben dolgozóknál - jelentette be Palkovics László miniszter a gazdaságvédelmi akcióterv újabb részletei között kedden.

"Amit el szeretnénk kerülni, hogy vállalatok azért küldjék el a dolgozóikat, mert nem tudják kifizetni a munkabért megrendelésállomány híján. Ennek első lépéseként érkezik a foglalkozás költségeihez való hozzájárulás a rövidített munkában, vagyis a kurzarbeitban érintett dolgozók esetében. A kieső munkaidő ha a teljes munkaidő 15-50 százaléka, akkor az állam a munkabért és teljes költségeit állja" - részletezte a tárcavezető az InfoRádió Aréna című műsorában.

Eltérés azonban az eredeti, német megoldáshoz képest a magyarban, hogy a kormány kéri a foglalkoztatókat, hogy az alkalmazottak végezzenek minél több érdemi munkát vagy vegyenek részt távoktatásban, továbbképzésben, ne legyen olyan, hogy heti három napot dolgoznak az emberek, két napot ülnek otthon.

"Ott van ennek a jelentősége, hogy amikor egy cégnél újra megjelenik a megrendelésállomány, újra elindul a gazdaság, ne legyen lyuk, minden ugyanúgy folytatódhasson, mint ahogy abbamaradt"

- érvelt Palkovics László.

De mit kell tenni a munkavállalóknak?

Semmit, a munkáltatónak kell bemutatnia a járási munkaügyi osztályon a megrendelésállomány csökkenését igazoló papírokat, és a kieső munkaidőre vonatkozó bér, illetve annak költsége 70 százalékát adja oda az állam - három hónapra, május 1-től.

A kormány azzal számol, hogy július után látszódhat rendeződni a helyzet

- mondta Palkovics László.

A teljes beszélgetést az InfoRádió Aréna című műsorában hallhatja - ma este 6-tól!

Nyitókép: Bruzák Noémi

Kapcsolódó hang

Palkovics László
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018