eur:
394.39
usd:
370.25
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Palkovics László innovációért és technológiáért felelős miniszterjelölt érkezik kinevezés előtti meghallgatására az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának ülésére az Országgyűlés Irodaházában 2018. május 14-én.
Nyitókép: Bruzák Noémi

Palkovics László az Arénában: így néz ki az állami munkabérpótlás rendszere

A kieső munkaidő 15-50 százalékos lehet, az ezért járó munkabér és költségei bő kétharmadát állja az állam május 1-től három hónapig - közölte az innovációs és technológiai miniszter az InfoRádióval.

Három hónapra 70 százalékban átvállalja a béreket és költségeit a kormány a rövidített munkaidőben dolgozóknál - jelentette be Palkovics László miniszter a gazdaságvédelmi akcióterv újabb részletei között kedden.

"Amit el szeretnénk kerülni, hogy vállalatok azért küldjék el a dolgozóikat, mert nem tudják kifizetni a munkabért megrendelésállomány híján. Ennek első lépéseként érkezik a foglalkozás költségeihez való hozzájárulás a rövidített munkában, vagyis a kurzarbeitban érintett dolgozók esetében. A kieső munkaidő ha a teljes munkaidő 15-50 százaléka, akkor az állam a munkabért és teljes költségeit állja" - részletezte a tárcavezető az InfoRádió Aréna című műsorában.

Eltérés azonban az eredeti, német megoldáshoz képest a magyarban, hogy a kormány kéri a foglalkoztatókat, hogy az alkalmazottak végezzenek minél több érdemi munkát vagy vegyenek részt távoktatásban, továbbképzésben, ne legyen olyan, hogy heti három napot dolgoznak az emberek, két napot ülnek otthon.

"Ott van ennek a jelentősége, hogy amikor egy cégnél újra megjelenik a megrendelésállomány, újra elindul a gazdaság, ne legyen lyuk, minden ugyanúgy folytatódhasson, mint ahogy abbamaradt"

- érvelt Palkovics László.

De mit kell tenni a munkavállalóknak?

Semmit, a munkáltatónak kell bemutatnia a járási munkaügyi osztályon a megrendelésállomány csökkenését igazoló papírokat, és a kieső munkaidőre vonatkozó bér, illetve annak költsége 70 százalékát adja oda az állam - három hónapra, május 1-től.

A kormány azzal számol, hogy július után látszódhat rendeződni a helyzet

- mondta Palkovics László.

A teljes beszélgetést az InfoRádió Aréna című műsorában hallhatja - ma este 6-tól!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken, és hogyan vágjunk bele az AI-projektekbe?  Egy teljes konferencianapon keresztül ezzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön április 23-án. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a nagyvállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. 7 szekció, több mint 40 előadó egy helyen!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×