INFORÁDIÓ 
2020. május 31. vasárnap
Angéla, Petronella

koronavírus

ingatlanpiac

albérlet

ár

csökkenés

Túlkínálat és árcsökkenés a budapesti ingatlanpiacon

Túlkínálat és árcsökkenés a budapesti ingatlanpiacon

Akár 5-8 százalékkal is csökkenhetnek az árak az idei második negyedévben a budapesti ingatlanpiacon a koronavírus-járvány hatása miatt - mondta az InfoRádióban Futó Péter, a Portfolio ingatlanpiaci elemzője. Hozzátette: a járvány az albérleti díjakra is ármérséklő hatással van.

A belvárosban kerültek a kisméretű garzonok valamivel alacsonyabb áron piacra - mondta az InfoRádióban Futó Péter, a Portfolio elemzője. Szerinte itt elsősorban az Airbnb-n keresztül turisztikai céllal rövid távra kiadott lakások jelentek meg a piacon. Az ilyen célra hasznosított lakások egy részét - mivel most a turisták elmaradásával nem termelnek bevételt -, megpróbálják hosszú távra kiadni a tulajdonosok, több-kevesebb sikerrel, hiszen a kereslet nem követte a kínálat ilyen mértékű növekedését.

A többség arra számít, hogy a következő fél évben várható árcsökkenés - ha ennyi idő alatt véget ér a járvány, akkor az idei utolsó negyedévben már egyfajta pozitív korrekció is lehet az árakban és a keresletben egyaránt - mondta az elemző. Valószínűsítette, hogy ez az utolsó negyedéves növekedés nem fogja egy az egyben kompenzálni a mostani csökkenést. Szerinte egy év múlva ilyenkor valószínűleg még alacsonyabb árakkal kell számolni.

"A bérleti díjak ugyancsak csökkennek majd. Ez egyébként már a héten piacra került airbnb-s lakások miatt érződik is"

- közölte Futó Péter. Szerinte azonban a járvány vége után valószínűleg ugyanúgy hirtelen megugrik majd a kereslet, és a következő hónapokban elhalasztott adásvételeket valószínűleg akkor pótolhatják majd a vásárlók, és akkor néhány hónap alatt elkezdhet helyreállni a piac.

"De hogy ez mikor következik be, azt nem lehet tudni.

Egyes vélemények szerint a járvány vége után még 6-9 hónap is lehet, mire teljesen helyreáll a piac "

- tette hozzá az elemző.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Árcsökkenés a budapesti ingatlanpiacon
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018