INFORÁDIÓ 
2020. november 25. szerda
Katalin

koronavírus

idegenforgalom

magyar turisztikai ügynökség

A Balaton-átevezés résztvevői Fonyódnál 2019. július 6-án. A versenyzőknek 10,2 kilométeres távot kell teljesíteniük Fonyódtól Badacsonytomajig és vissza.

Drámai a helyzet, a külföldiek 20 százaléka már lemondta a foglalását

Infostart

Hétpontos akciótervet készít a Magyar Turisztikai Ügynökség, amelyet a kormánynak nyújtanak be, és amely – reményeik szerint – része lesz majd a gazdaságvédelmi akciótervnek.

A koronavírus európai terjedése napról napra drámaibb helyzetet okoz a kontinens turizmusában. Ezt a trendet Magyarország sem tudta elkerülni. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központon keresztül pontosan látjuk a foglalásokat és azt is, hogy hogyan alakulnak a lemondási arányok – válaszolta a balaton.vehir.hu kérdésére a Magyar Turisztikai Ügynökség.

A szakmai szervezet folyamatosan egyeztet a megoldási lehetőségekről, jelenleg egy 7 pontos akcióterv készül, melyet a kormánynak nyújtanak be, és amely – reményeik szerint – része lesz majd a gazdaságvédelmi akciótervnek.

A balatoni szállodai foglalásokat vizsgálva azt látják, hogy a lemondási arány az elmúlt 16 nap során fokozatosan emelkedett, jelenleg 19,5 százalékos.

A legmagasabb a külföldi foglalás visszamondások aránya a tavaszi hónapokra:

  • Ausztria (31%)
  • Oroszország (25%),
  • Lengyelország (24%),
  • Csehország (19) esetében.

A szállásdíj-bevételek esetében a balatoni szállodák márciusban a 2019-es március hónaphoz képest 92%-os, a teljes tavaszi időszakra nézve 65%-os csökkenésre számíthatnak. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adataiból az látszik, hogy napról napra nő a visszamondások száma és még nem érték el a csúcspontot.

A nemzetközi tapasztalatok szerint legkevesebb 10 hónap kell ahhoz, hogy az ágazat helyreálljon, a Magyar Turisztikai Ügynökség minden segítséget meg fog adni ehhez. “Ahogy túljutottunk a tetőponton, intenzív kampányokba kezdünk majd.” – írják.

Szerda délután Orbán Viktor kormányfő ismertette a gazdasági, munkahelyvédelmi intézkedéseket. Ennek része az is, hogy a turizmusban, a vendéglátásban június 30-ig a munkáltatók járulékfizetési kötelezettségét teljes egészében elengedik, a munkavállalók járulékát pedig jelentősen csökkentik, nyugdíjjárulékot nem kell fizetniük, az egészségbiztosítás díja a törvényi minimumra csökken.

Nyitókép: MTI/Varga György
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018