eur:
393.81
usd:
365.72
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay

Már nem viharosan, "csak" tempósan bővül az építőipar

Az áprilisi 40,1 százalékos növekedést és az első négyhavi 45,8 százalékot követően májusban 26,3 százalékos a szám.

Májusban az építőipar termelése 26,3 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit az áprilisi 40,1 százalékos növekedést és az első négyhavi 45,8 százalékot követően - jelentett kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az épületek építése 27,0, az egyéb építményeké 25,7 százalékkal nőtt.

Az előző hónaphoz viszonyítva harmadik hónapja csökken az építőipar szezonálisan és munkanaphatással kiigazított termelése, májusban 0,6 százalékkal maradt el az áprilisitól.

Az épületeknél ipari és raktárépületek építése, az egyéb építményeknél pedig továbbra is út- és vasútépítések eredményezték a növekedést - tette hozzá a KSH.

Az építőipar ágazatai közül a termelés volumene az épületek építésében 25,6, az egyéb építmények építésében 23,5, a speciális szaképítésben 28,7 százalékkal nőtt májusban a múlt év azonos hónapjához viszonyítva.

Az év első öt hónapjában 40,4 százalékkal emelkedett az építőipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az épületek építése 37,0, az egyéb építményeké 46,3 százalékkal nőtt.

A májusban megkötött új szerződések volumene 1,1 százalékkal csökkent, ezen belül a magasépítésére kötött szerződéseké 24,0 százalékkal kisebb, a mélyépítésére vonatkozóké 11,9 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál.

Nagy értékű szerződéseket májusban elsősorban útépítésekre kötöttek.

Az építőipari vállalkozások május végi szerződésállománya változatlan áron 8,1 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 38,4 százalékkal nagyobb, az egyéb építményekre vonatkozóké 19,1 százalékkal kisebb volt, mint egy éve.

Folyó áron 361,5 milliárd forint termelési értéket állított elő az építőipar májusban, ez 39,1 százalékkal múlja felül az egy évvel korábbit,

ami a változatlan áron számolt adattal összevetve 11,0 százalékos áremelkedést mutat. Az árváltozás mértéke alig 0,2 százalékponttal tér el a magas- és a mélyépítés között, az előbbi javára.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×