eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Magyar bankok osztályzatait javította a Moody's

Az Erste és a K&H bank egyes besorolásain javítottak.

A nemzetközi hitelminősítő kedd este Londonban bejelentette, hogy a K&H Bank hosszú távú forintbetét-besorolását az eddigi "Baa2"-ről egy fokozattal "Baa1"-re emelte, és az osztályzat kilátását az eddigi pozitívról stabilra módosította.

A cég egyidejűleg megerősítette a K&H Bank "Baa3/Prime-3" hosszú és rövid távú devizabetét-osztályzatait, valamint a "Prime-2" rövid távú forintbetét-osztályzatot.

A Moody's ugyanilyen döntéseket hozott az Erste Bank Hungary (EBH) hasonló szintű besorolásairól.

A hitelminősítő mindkét bank esetében mindenekelőtt azzal indokolta az osztályzatjavításokat, hogy

a problémás kinnlevőségek csökkenése révén folytatódik a két pénzintézet pénzügyi mérleghelyzetének erősödése.

A Moody's adatai szerint a K&H Bank nem teljesítő követelésállomány-rátája a bruttó kinnlevőség-portfolión belül 2018 végéig 4,3 százalékra süllyedt az egy évvel korábbi 5,2 százalékról. A bank fedezeti rátája ugyanebben az időszakban jelentősen, 47 százalékról 67 százalékra javult, és most már jórészt megfelel a hasonló besorolási kategóriában nyilvántartott magyar bankok értékeinek.

A hitelminősítő mérsékelt további javulást vár a K&H eszközminőségében, és megítélése szerint ezt a folyamatot segíti a továbbra is pozitív, bár lassuló növekedéssel jellemzett magyarországi makrogazdasági környezet.

A Moody's várakozása az, hogy a magyar hazai össztermék (GDP) az idén 3,8 százalékkal növekszik reálértéken a tavaly mért 4,9 százalékos bővülés után.

A cég kiemelte, hogy a felminősítés tükrözi a K&H tőkehelyzetének javulását is.

A Moody's adatai szerint a bank teljes tőkemegfelelési mutatója 2018 decemberéig 17,1 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 16,3 százalékról, és ebben a K&H erőteljes nyereségessége, mérsékelt eszközállomány-bővülése és a zéró tavalyi osztalék volt a fő tényező.

Az Erste Bank Hungary felminősítéséhez fűzött elemzésében a Moody's szintén hangsúlyozta, hogy csökkent a bank problémás kinnlevőségállomány-rátája, amely decemberben 5,1 százalék volt az egy évvel korábbi 5,6 százalék után.

A fedezeti ráta 64 százalékra csökkent ugyan a 2017 végén mért erőteljes, 87 százalékos szintről, ám még így is jórészt összhangban van a hasonló besorolási kategóriában nyilvántartott magyar bankok értékeivel - áll a Moody's elemzésében.

A hitelminősítő adatai szerint az EHB Tier 1 szintű tőkemegfelelési mutatója decemberben 18,2 százalék volt az egy évvel korábbi 15,9 százalék után, jelezve a bank tőketartalék-helyzetének szilárdulását.

A Moody's várakozása szerint ugyanakkor a tőkehelyzet gyengülhet a jelentős osztalékfizetések és a mérséklődő nyereségesség miatt.

A Moody's a magyar bankrendszer egészére pozitív kilátást tart érvényben, immár három éve.

A pozitív kilátás legutóbbi megerősítéshez fűzött elemzésében a cég kiemelte, hogy várakozása szerint a magyar gazdaság élénk aktivitásának környezetében a magyar bankrendszer hitelkihelyezésének értéke 2019 egészében 10 százalék körüli ütemben növekedhet a 2008-as pénzügyi válságot követő évek visszaesése után.

A Moody's a magyar államadósság-kötelezettségeket a befektetési ajánlású kategória alapszintjén, "Baa3" besorolással tartja nyilván, stabil kilátás mellett, vagyis ugyanolyan szinten, mint a K&H és az Erste hosszú távú, kedden megerősített devizabetét-besorolásait.

A másik két piacvezető globális hitelminősítő, a Standard & Poor's és a Fitch Ratings ugyanakkor az idén felminősítette Magyarországot, egyaránt "BBB" szintre javítva a magyar államadós-osztályzatokat az addigi "BBB mínusz"-ról.

A Moody's jelenlegi magyar besorolása a Fitch és az S&P módszertanában "BBB mínusz"-nak - vagyis e két cég előző magyar szuverén osztályzatának - felel meg. A Moody's így a másik két globális hitelminősítőnél egy fokozattal alacsonyabb besorolást tart érvényben Magyarországra.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×