eur:
393
usd:
367.22
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Orbán Viktor: Magyarország egy tapodtat sem enged a GMO-mentességből

A magyar élelmiszeripar újabb mérföldkövének nevezte Orbán Viktor miniszterelnök a Viresol Kft. hétfőn átadott visontai búzakeményítő üzemét, amellyel - mondta - egy teljesen más dimenzióba léphet a gabonafeldolgozás az országban. A többségi tulajdonos - Opus Global Nyrt. - képviseletében Mészáros Lőrinc a gyárat intelligens, 21. századi üzemnek nevezte.

"Jó, ha nem csak számokból tudom, de láthatom is, ahogy épül Magyarország" - fogalmazott a kormányfő a Heves megyei településen.

Hangsúlyozta: a visontai üzem évi 250 ezer tonna magyarországi GMO-mentes búzát fog feldolgozni világszínvonalú, környezetbarát technológiával, hulladékmentesen.

Ezzel a mennyiséggel, egy jó termésű évben, a gyár a kivitelre szánt magyar búza egytizedét dolgozhatja fel

- mutatott rá Orbán Viktor, célul tűzve, hogy minél kevesebb búza hagyja el alapanyagként Magyarországot.

A miniszterelnök azt is világossá tette, hogy Magyarország "egy tapodtat sem enged" a GMO-mentességből, a magyarok ugyanis úgy döntöttek, nem akarnak génmódosított élelmiszereket látni a boltok polcain, amire a visontai gyár garanciát jelent.

Az átadott búzafeldolgozó nagy mennyiségben képes gluténmentes búzakeményítőt előállítani, amivel sokak életét megkönnyíti - emelte ki.

"Sok ilyen vállalatra lesz szükségünk a jövőben, bátor és vállalkozószellemű cégekre", amelyek a hazai fejlesztés és innováció éllovasaivá válhatnak. A cél az - folytatta -, hogy a legfejlettebb megoldások hazai földön alakuljanak ki, hogy "azután ezeket az új technológiákat mi magunk alkalmazzuk".

A visontai beruházáshoz biztosított 6,2 milliárd forintos kormányzati támogatással kapcsolatban Orbán Viktor megjegyezte: "adnánk az ország más városaiba és más falvaiba is, ha lenne több terv és több vállalkozószellem".

A magyar gazdaság fejlesztésének korlátját ugyanis ma nem a pénzszűke, hanem sokkal inkább az életképes, nagyvonalú, nemzetközileg is versenyképes tervek és vállalkozószellem hiánya jelenti

- mondta.

Mészáros Lőrinc: innovatív, intelligens, 21. századi üzem

A tulajdonosok képviseletében Mészáros Lőrinc a határidőre elkészült gyárat, amely Magyarország egyetlen és Közép-Európa legmodernebb búzakeményítő üzeme, innovatívnak, intelligensnek, környezetbarátnak, 21. századinak nevezte. Jelezte, hogy a gyárnak a szomszédos Mátrai Erőmű biztosít energiát.

Reményét fejezte ki, hogy a búzakeményítő gyár nagy sikereket fog elérni, egyúttal közölte:

május-júniusra elkészül a második és a harmadik ütem.

A zöldmezős beruházás 33 milliárd forintba került, a kormány 6,2 milliárd forint támogatást adott hozzá, az önerő mértéke mintegy 30 millió euró volt, a többi részt hitelből fedezték - ismertette Mészáros Lőrinc.

Tóth Anett, a Viresol Kft. ügyvezető igazgatója arról beszélt, fontos ipartörténeti nap a mai, az üzem a hazai innovációt és szakértelmet bizonyítja. Azt mondta, a sikeres működéshez minden szükséges előfeltételt megteremtettek, az iparágban elérhető legmodernebb technológiát alkalmazzák.

Horváth László, a térség fideszes országgyűlési képviselője úgy fogalmazott: a Mátraalján élők büszkék az értékeikre, a földjükre, azt tisztelik és becsülik, aki erre építve értéket teremt, munkát ad.

Beszállítók

A Viresol a világ legnagyobb multinacionális cégeinek beszállítója, termékeiket az élelmiszer-, gyógyszer- és vegyipar használja fel, emellett takarmánytermékeket is gyártanak. A visontai üzemben előállított alapanyagokkal az élet minden területén lehet találkozni: megtalálhatók a legtöbb termékben a papírtól a kozmetikai termékekig, a mosóportól a tablettákig, a csemperagasztótól a gipszkartonig, a keksztől a levesporig - olvasható a háttéranyagban.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×