eur:
394.27
usd:
370.13
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Számítógépen dolgozik egy szakember az IT Services Hungary Kft. (ITSH) újonnan felavatott IX. kerületi székházában 2018. augusztus 30-án. Az ITSH a német T-Systems International leányvállalataként a legnagyobb infokommunikációs szolgáltató Magyarországon, több mint 4600 munkavállalót foglalkoztat.
Nyitókép: MTI / Koszticsák Szilárd

Óriási vándorlás a magyar munkahelyeken

Átfogó kutatásban vizsgálták meg, hogy a munkahelyi fluktuáció mely ágazatokat viseli meg leginkább, és mely munkakörökben, szakmákban okozza a legnagyobb problémát.

A Szent István Egyetem felmérése szerint az egyik legnagyobb mozgás a versenyszféra fizikai állományában volt az elmúlt időszakban. Az mfor.hu által ismertetett, 2018 harmadik negyedévében készült kutatásban csak a válaszadók fele jelzett 10 százaléknál alacsonyabb fluktuációs mértéket. A felmérés szerint a versenyszférában a szolgáltató szektorban okozza a legnagyobb kihívást a munkaerő elvándorlása.

A legnehezebb a munkaerő pótlása ezekben a szakmákban:

  1. Mérnök
  2. Adminisztrátor
  3. Orvos
  4. Tanácsadó
  5. Informatikus
  6. Fizikai dolgozók
  7. Könyvelő
  8. Értékesítő

A versenyszférában:

  1. Informatikus
  2. Karbantartó
  3. Programozó
  4. Gépkocsivezető
  5. Repülőgép-szerelő

A közszférában:

  1. Mérnök
  2. Orvos
  3. Takarító
  4. Adminisztratív munka
  5. Gépészmérnök

Az ipari rangsor:

  1. Fizikai munkakörök
  2. Mérnök
  3. Hegesztő
  4. Repülőgép-szerelő
  5. CNC gépkezelő

Az okok között leginkább a bérviszonyokat említették, továbbá a versenytársak munkaerő-elszívó hatását. A külföldi munkavállalást is megemlítették a válaszadók, és az oktatás rendszer problémáit szintén megjelölték. A legkevésbé a közlekedési infrastruktúra állapotát okolják a fluktuációért.

Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×