eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay

Bosszantó banki költséget számolhatnak fel

Az eurós átutalások egy részét érintő új szabályozás 2020 januárjában lépne életbe.

Az Európai Parlament és az Európai Tanács politikai megállapodást kötött az Európai Bizottság javaslatáról, így a határokon átívelő tranzakciók az egész Európai Unió területén olcsóbbá válhatnak - írta a Portfolio. A javaslat lényege, hogy ugyanakkora árat - egy csekély vagy zéró összegű díjat - számolnak fel az euróövezeten kívül euróban teljesített unión belüli határokon átnyúló fizetésekért, mint a helyi hivatalos pénznemben eszközölt belföldi fizetésekért.

Ma a nem euróövezeti országokból eurós átutalást indítani akár 20 eurós költséggel is járhat, míg két euróövezeti ország közötti eurós tranzakciók költsége csekély, vagy akár teljesen ingyenes is lehet.

Továbbá azoknál a fizetéseknél, amikor a fogyasztók a sajátjuktól eltérő pénznemben vásárolnak külföldön kártyával, a szolgáltatók kötelesek a felmerülő díjakat feltüntetni, és a választás lehetőségét megadni. Jelenleg a fogyasztók általában nem kapnak tájékoztatást a devizaátszámítással járó ügyletek költségéről. A javaslat kitér arra is, hogy a nemzetközi átutalások átváltási árfolyamát, költségét is fel kell tüntetniük a pénzforgalmi szolgáltatóknak.

A tervek szerint az új szabályozás 2020 januárjában lépne életbe.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×