eur:
392.19
usd:
366.71
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pxhere

Csúcsra jár a dollár

Tizenhat havi csúcsra erősödött a dollár hétfőn, ahogy a befektetők a decemberi amerikai kamatemelésre készülnek, Európában pedig a politikai kockázatok nyomás alatt tartják az eurót és az angol fontot.

Az eurót eddigi napi mélypontján 0,70 százalékos mínuszban, 1,1240 dolláron jegyezték, ami 2017 júniusa óta a leggyengébb árfolyam.

Angol font

Az angol font árfolyama több mint 1 százalékkal 1,2827 dollárra gyengült, mivel a befektetők egyre jobban tartanak attól, hogy Nagy-Britannia rendezetlen módon, vagyis a kilépés feltételrendszeréről szóló megállapodás nélkül távozik az Európai Unióból.

Euró

A közös európai fizetőeszköz erősen megsínylette az Olaszország és az Európai Bizottság közötti vitát, amely a 2019-es költségvetési terv miatt robbant ki. Az Európai Bizottság október végén visszautasította az olasz büdzsétervezetet, és november 13-ig adott időt módosítására, hogy megfeleljen a korábbi uniós ajánlásoknak és római kötelezettségvállalásoknak.

Az aggodalmakat tovább fokozta az olasz bankszektor gyengesége. Hétfőn felfüggesztették a Carige bank részvényeinek tőzsdei kereskedését, miután sajtóhírek szerint 400 millió euróra lenne szüksége tőkehiányának pótlására.

Dollár

A dollár jelentősen erősödött azután, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve a múlt héten megerősítette eddigi irányvonalának, azaz a monetáris politika fokozatos szigorításának folytatását. Piaci várakozások szerint idén még egyszer, decemberben, jövőre pedig háromszor emel kamatot a Federal Reserve. A dollárt támogatja az amerikai gazdaság robusztus teljesítménye is.

Az európai problémák az amerikai-kínai kereskedelmi feszültségekkel és a gyenge kínai gazdasági adatokkal párosulva ugyancsak abba az irányba tolták a befektetőket, hogy dollárvásárlásra csoportosítsák át tőkéjük egy részét. Fokozza az euróra nehezedő eladási nyomást az is, hogy miközben az amerikai gazdaság erős, az euróövezet teljesítménye gyengül.

A japán jennel szemben 0,3 százalékkal erősödött a dollár, a 114,11 jenes árfolyam október 4. óta a legerősebb szint. A dollárt a két ország monetáris politikájának divergenciája támogatja, hiszen a japán jegybank várhatóan még jó ideig fenntartja rendkívül laza monetáris politikáját, miközben a Federal Reserve tovább halad a szigorítás útján.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezett itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések vannak a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentettek. A magyar piacon az OTP-re figyeltek elsősorban a befektetők, ma tartotta közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mondott Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×