eur:
393.76
usd:
368.25
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Irsai Olivér szőlőt szüretelnek a Baranya megyei Palkonyán 2018. augusztus 1-jén. Ezen a napon kezdődött a szüret a villányi borvidéken.
Nyitókép: MTI Fotó: Sóki Tamás

Zöld forradalom tört ki a borászatban

Zöld forradalom indult a szőlész-borász ágazatban, mert egyre nagyobb az igény a környezetkímélő technológiák alkalmazására - mondta az InfoRádiónak az Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára a Második Országos Szőlész-Borász Konferencia után.

Az Országos Szőlész-Borász Konferencia idén a hagyomány és innováció témakörét járta körbe - mondta Brazsil Dávid, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára az InfoRádió kérdésére. Hangsúlyozta: a hagyomány semmiképpen sem azonos a megszokással. Fontos, hogy a magyar borászok folyamatosan beépítsék munkájukba az innovatív megoldásokat, különben lemaradnak a nemzetközi versenyben.

A környezetvédelem is meghatározó a borászok számára, hiszen a fogyasztók és egyre inkább a szabályozási környezet hatására is egy zöld forradalom figyelhető meg a mezőgazdaságban, ezen belül a borászatban is. A borkedvelők egy része már azokat a termékeket keresi, amelyek a korábbi gyakorlathoz képest sokkal kevesebb növényvédőszer felhasználásával készülnek.

Fontos terület a digitalizáció is, ezen a téren bemutatkozott egy innovatív magyar vállalkozás, amely hozzájárul a környezetbarát termesztési technológiák bevezetéséhez.

Brazsil Dávid arról is beszélt, hogy egyre nagyobb az igény az olyan borokra, amelyeknek alacsony a kéntartalma. A kén mostanáig alapvető borászati segédanyagnak számított, kéndioxid hozzáadásával akadályozták meg a borok idő előtti oxidációját, elöregedését. Ezért nagy kihívás a pincészetek számára, hogy minimálisra csökkentsék a borok kéntartalmát, de megoldható, erről is szó volt a konferencián.

Foglalkoztak a borfogyasztási trendekkel is: például a gyöngyöző- és habzóborok, illetve a rozék keresettsége folyamatosan növekszik, a konferencián ezért téma volt ezek előállítása is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×