eur:
392.7
usd:
365.88
bux:
66790.65
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pexels

Nem lesz gond az egyik legértékesebb gyümölcsünkkel

Már javában tart a dió betakarítása Magyarországon. Átlagos mennyiségre és megfelelő minőségre számít a FruitVeb Magyar Zöldség-, Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szakmai igazgatója.

Egy átlagos évben Magyarországon nyolc-kilenc ezer tonna dió terem mostanában, ez a mennyiség az idén is várhatóan meglesz, de még javában tart a dióbetakarítás - mondta az InfoRádióban Hunyadi István, a FruitVeb Magyar Zöldség-, Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szakmai igazgatója.

Különféle technológiákkal próbálkoznak

Hunyadi István hozzátette, vannak olyan diótermesztők az országban, akik a korábbi extenzív technológiák mellett próbálnak diót termelni, és vannak olyan termelők, akik intenzívebb termesztéstechnológiákkal próbálkoznak.

Az előbbinél

az ültetvényekben jellemzően nincs öntözés és a növényvédelmi kezeléseket sem tudják olyan hatékonyan kivitelezni, ezen kívül általában a minőség is gyengébb.

Ezzel szemben az intenzív technológiánál a megfelelő tápanyagutánpótlás, és a növényvédelmi kezelések is hatékonyabbak, jellemzően jobb minőségű diót lehet szüretelni.

A szakértő szerint ez árnyalja a képet, ráadásul Magyarországon sok a szórvány, az útmentén és az árterekben található diófákról begyűjtött termés mennyisége, amit a vidéken élők rendszeresen összegyűjtenek és leadják a felvásárlóknak.

Előrébb jár idén a természet

Igazán intenzív termelést Magyarországon ma nagyon kevesen folytatnak - 100 hektár alatt, nem is igazán lehet százalékban kifejezni. Van egy úgynevezett félintenzív kategória is, de a szakmai szervezet becslései szerint ez is csak pár százalék még - mondta a szakmai igazgató.

Hagyományosan október közepéig, végéig szokott elhúzódni a dió betakarítása, de idén valamivel előrébb jár a természet, úgyhogy október közepére a legtöbb termőhelyen befejezik a betakarítást. Az eddigi információk szerint

a dió minőségével nem lesz probléma.

Hunyadi István szerint az idei diótermés, ha mennyiségben nem is, de minőségben megüti azt a szintet, amit a termelők és a fogyasztók elvárnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 10:54
×
×
×
×