eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Kirakják az ablakba, amit a Budapest Airporttól kaptak

Egy rákoshegyi lakóház kapta azt a 100. zajvédő hangszigetelést, amelynek költségét a Budapest Airport állta. A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret üzemeltető cég nemcsak a főváros XVII. kerületében, hanem Pestszentlőrincen és Vecsésen is sikeres ablakszigetelési programot hajtott végre.

Ahogy az várható volt, idén tavasszal a ferihegyi 1. futópálya betonjának javítása és az ezzel járó pályazár miatt megnőttek a lakossági zajpanaszok a főváros XVII. kerületében, hiszen a repülőgépeket ideiglenesen csak errefelé lehetett átirányítani - olvasható a Budapest Airport közleményében.

A repülőtéri 2. futópálya rákoshegyi végére normál esetben a forgalom legfeljebb 5 %-a esik, a felújítás három és fél hónapja alatt viszont minden repülőgép ebben az irányban közlekedett. Emiatt a Budapest Airport önkéntes lakossági hangszigetelési programot hirdetett a zajnak legjobban kitett részeken, sőt, annak a határain is túl.

A program lényege, hogy a repülőtérhez legközelebb eső, kertvárosi részeken a Budapest Airport költségén elvégzik a lakóházak ablakainak hangszigetelését.

Ez – a mérések szerint – 10-15 decibeles zajcsökkentést eredményez, ami a gyakorlatban nagyjából felére csökkenti a lakószobákban hallható külső zajokat.

Az ablakszigetelés egy másik „mellékhatása”, hogy jelentősen csökkenti a fűtési költségeket, mert az extra réteggel ellátott üvegtábláknak lényegesen jobb a hőszigetelésük is.

Átlagos hangszigetelésű ablakokat feltételezve összességében akár 40 decibeles hangszigetelő képesség is elérhető a kivitelező által alkalmazott megoldásokkal, amikkel a beltéri határértékek alatt tartható a zajterhelés szintje a zajgátló védőövezetekben lévő lakóingatlanokban is. A fenti megoldáson túl

a lakóingatlan tulajdonosa költségmegosztással járó ablakcserét is igényelhet.

A Budapest Airport ebben az esetben a szigetelés összegéig támogatja az ablakcsere költségét. A mostani program egyébként nem ért véget, aki kéri és jogosult rá (az ingatlana a zajgátló védőövezetbe esik), annak ezután is elvégzik az ablakszigetelést.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Forgalmi dugóba került az építőipar

Forgalmi dugóba került az építőipar

A 2022-es háborús és inflációs válság után nem egészen 2 évvel tulajdonképpen adottak a feltételek ahhoz, hogy a magyar építőipar és azon belül a lakásépítések lendületet kapjanak. Mégsem ez történik, az ágazati szereplők és szakértők szerint 2024-ban és még 2025-ben is kevesebb lakás készül el Magyarországon, mint 2023-ban, pedig az sem volt már egy jó év. Kicsit több mint egy évnyi válságtünet tehát bő 3 éves szakadékot hagy maga után. A gyors lassulás, lassú gyorsulás problémája ismert jelenség az autópálya-üzemeltetésben, a következménye bosszantó torlódás.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×