eur:
394.33
usd:
370.1
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pexels

Jelentős összeget is érhet a fiatalok speciális tudása

Egy európai kutatás szerint egyre kevesebb azok száma, akik a szüleik költségén megélve el tudják végezni tanulmányaikat, így főiskola/egyetem mellett dolgoznak. Persze ez jó a cégeknek is, hiszen olcsó munkaerőhöz juthatnak.

Az idén januárban közzétett Eurostudent VI. gyorsjelentésből, mely többek között a felsőoktatásban résztvevő hallgatók szociális hátterével, életkörülményeivel, munkavállalásával és anyagi forrásaival foglalkozik, kiderült, hogy

minden harmadik magyar egyetemista egész évben dolgozik azért, hogy fedezni tudja a kiadásait.

Közülük minden második hallgató nyilatkozott úgy, ha nem dolgozna, képtelen lenne tanulni. Az Oktatási Hivatal adatai szerint 2017/2018-as tanév őszi szemeszterében (ez a legfrissebb elérhető statisztika) 187 ezer nappali tagozatos hallgatója volt a felsőoktatásnak, e szerint több mint 62 ezer diákot dolgozik valamilyen formában a főiskola, egyetem mellett - írta a Pénzcentrum.

Mennyi pénz kell?

Az Eurostudent VI. adataiból az is kiderül, hogy az átlagos havi megélhetési és tanulmányi költségek összesen 133 625 forintot tesznek ki azoknak, akik nem a szüleikkel élnek, és 91 013 forintot azok számára, akik a családi otthonban laknak. Ezt a pénzt pedig elő is kell teremteni valahonnan.

Jellemzően szeptember közepén, végén indul meg a kereslet az iskola mellett is végezhető diákmunkák iránt

- mondta a portálnak Majzik Nándor, a Maló-Diák Iskolaszövetkezet vezetője. Amint lemegy a beiratkozás és kialakulnak az órarendek, a diákok egy jelentős része munka után néz.

A magyar cégeknek pedig szükségük van a munkaerőre. Főleg egyszerűbb munkákra keresnek diákokat, árufeltöltésre, pénztárosnak, adminisztrációs és adatfeltöltő munkák. Ezekért átlagosan bruttó 1100-1200 forintot fizetnek óránként. Ám ha valaki jól beszél legalább egy nyelvet, esetleg kifejezetten speciális tudás van a birtokában, akár 1700-1800 forintot is megkereshet óránként. Ez egy hónapban heti 20 óra munkával számolva 88 és 136 ezer forint közötti bevételt jelenthet.

Az adminisztráción, leltározáson, árufeltöltésen, csomagoláson túl elhelyezkedhetnek a diákok más feladatkörökben is:

  • luxusautók karbantartójának 1200 forintot fizetnek egy órára
  • "Békázásért" (logisztikai központ termékeinek rendezgetése hidraulikus raklapemelővel) 1224 forintot lehet keresni óránként
  • játékbolti hostessként 800 forintot
  • utasbiztonsági sormenedzserként (a kézipoggyász vizsgálatának előkészítése) 1256 forintot.

Szetlák Tamás, az Atlasz Csoport igazgatója szerint ha valakinek speciális tudása van, mondjuk informatikusnak, webfejlesztőnek tanul és tudja is már használni a tudását, annak a cégek akár 7000 forintot is fizetnek óránként.

Gyakornoki állások

A legjobb, ha a diák talál főiskola/egyetem alatt olyan gyakornoki állást, ami kapcsolódik a tanulmányaihoz. A cégek átlagosan 1400-1500 forintos órabérért keresnek például HR gyakornokot,
marketing gyakornokot, social media manager gyakornokot, junior könyvelőt, gépész gyakornokot, webfejlesztő gyakornokot is.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×