eur:
392.83
usd:
368.12
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Nehéz teher a könyvelőkön

Az adótanácsadó és könyvviteli szolgáltatóknak leginkább az ellenőrzésekhez kapcsolódó új adminisztrációs kötelezettségekkel összefüggő terhelés jelenti a legnagyobb nehézséget - közölte a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesülete a 2018 tavaszán végzett felmérésük megállapítását pénteken.

A közlemény szerint az új IT-eszközök elterjedését majdnem annyian érzik pozitívnak, mint ahányan fenyegetőnek. Nem önmagukban a technológiai fejlesztések jelentenek nehézséget a szakembereknek, hanem az, amely növeli az adminisztrációs terhelést - írja közleményében a szakmai szervezet.

Az informatikai változásokhoz hasonlóan megosztja a válaszadókat a szakma megszűnésétől való félelem, a válaszadók közel fele sokat foglalkozik ezzel a problémával, egyharmadukat viszont nem nagyon érdekli ez a kérdés, és több mint tizedük nem gondolt még erre egyáltalán.

A válaszadók háromnegyede a szakma összefogásának hiányát nagyon kritikusan értékeli, ugyanakkor az egyéni alkalmazkodási képességükkel kapcsolatban bizakodóbbak.

Az egyesület közölte, többen hangsúlyozták, hogy az érdekképviselet fontos célterülete lehetne a szakmai presztízs növelése a piaci szereplők körében, a zugkönyvelők kiszűrése, az ügyfelek elvárásainak menedzselése.

Zara László, az Adótanácsadók Egyesületének elnöke a közleményben kiemelte, a szakmabeliek többsége tisztában van a környezetében zajló változási folyamatokkal, jórészt szükségét is érzi ezeknek, jövőjük szempontjából a legveszélyesebbnek a szakemberek közös fellépésének hiányát értékelik, egyéni alkalmazkodási stratégiájukkal elégedettebbek.

Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×