eur:
392.84
usd:
366.57
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Illusztráció adóbevallással, adózással, számvitellel, adóügyekkel, elektronikus online adóbevallással kapcsolatos hírek illusztrálásához. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

Jelentős adóváltozásokkal indul az ősz

Már idén emelkedik a cigaretta, illetve a fogyasztási dohány jövedéki adója.

A bevándorlási különadóval együtt megjelentek a Magyar Közlönyben az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításai. Ez egyebek között azt jelenti, hogy

a 2018. január 1-jétől megszerzett, a jogviszony megszüntetésével kapcsolatos jövedelmek után már nem kell 75 százalékos különadót fizetni.

Szeptember 1-jétől emelkedik a cigaretta és a fogyasztási dohány jövedéki adója. A dobozonkénti átlagosan 30 forintos emeléssel sem éri el az ország az európai uniós minden tagállamra kötelező adóminimumot, ezért a minisztérium szerint további emelésre van szükség 2019. január 1-jétől és 2019. július 1-jétől).

A kisvállalati adót, vagyis a kivát jövőre még több cég választhatja, ugyanis a bevételi értékhatár 500 millió forintról egymilliárdra emelkedik. Az erről szóló rendelkezések már december 1-én hatályba lépnek annak érdekében, hogy a vállalkozások január 1-től a teljes évre választhassák a kivát.

Augusztus 9-től megszűnik a vámigazgatási bírsággal eddig párhuzamosan alkalmazandó eljárási bírság közül, szerepét a mulasztásos jellegű vámigazgatási bírság veszi át.

Augusztus 25-én hatályba lépnek a bevándorlási különadó szabályai,

ezért azoknak a szervezeteknek, amelyeknek még nincs adószámuk, de bevándorlásikülönadó-köteles tevékenységet folytatnak, be kell jelentkezniük a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál.

Jövőre is folytatódnak az adócsökkentések.

Január 1-jétől - a friss tejek mellett - az UHT és az ESL tej áfája is a legalacsonyabb mértékű, öt százalékos lesz. Ezzel a Pénzügyminisztérium szerint 20 milliárdot spórolhatnak a családok.

Az öregségi nyugdíj mellett dolgozók jövedelme után 2019-ben már csak a 15 százalék személyi-jövedelemadót kell fizetni. Az idősebb munkavállalók mentesülnek a 10 százalékos nyugdíjjáruléktól és a 4 százalékos természetbeni egészségbiztosítási járulékfizetéstől, továbbá a foglalkoztatójuk mentesül az erre a jogviszonyra őt terhelő szociális hozzájárulási adó fizetése alól.

Jelenleg mintegy 70 ezren dolgoznak nyugdíj mellett, számuk a kedvező adószabályok miatt a tárca szerint jövőre megnőhet.

Jövőre hatályba lépő változás még, hogy csökken a motorkerékpárok regisztrációs adója,

20 ezer forintig minden lakossági átutalás mentesül az eddigi 0,3 százalékos pénzügyi tranzakciós illeték alól.

Még az idén megszűnik a magánszemélyek egyes jövedelmeit terhelő 75 százalékos különadó, január 1-jétől pedig megszűnik a hitelintézeti különadó és a kulturális adó is.

A baleseti adó a biztosítási adóba, az eho (egészségügyi hozzájárulás) pedig a szociális hozzájárulási adóba olvad, és egyszerűsödik a cafeteria-rendszer is.

Jövő évtől az Ügyfélkapuval rendelkező magánszemélyek az adóelőleg megállapításához szükséges nyilatkozataikat (például családi kedvezmény, első házasok kedvezménye, személyi kedvezmény) egy erre a célra létrehozott online felületen tehetik meg.

Az adóhatóság 2019-től az egyéni vállalkozók számára is elkészíti a bevallási tervezetet, így az ő bevallási határidejük is az adóévet követő május 20-ára tolódik ki.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
A vártnál gyengébben muzsikált az Airbus

A vártnál gyengébben muzsikált az Airbus

Az Airbus gyengébb első negyedévi pénzügyi teljesítményről számolt be. A cég 577 millió eurós korrigált üzemi eredményt ért el, ami 25 százalékos csökkenést jelent az előző év azonos időszakához képest. Ezzel párhuzamosan a bevétel 12,83 milliárd eurót tett ki. Ez elmarad az elemzők által várt 789 millió eurós működési nyereségtől.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×