eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Elfogadta a jövő évi költségvetést az Országgyűlés, az ellenzék bírálta a büdzsét - Napinfo

Módosította az adótörvényeket a parlament, átalakul a cafeteria rendszere is. Heves zivatarok miatt majdnem az egész országra figyelmeztetés van érvényben szombatra.

Megszavazta a parlament a 2019-es költségvetést. A kormány 2,7 százalékos infláció mellett 4,1 százalékos GDP-bővülést és az ideinél alacsonyabb, 1,8 százalékos hiánycélt tervez, az államadósság további mérséklése mellett.

Varga Mihály pénzügyminiszter szerint a biztonság megőrzése, a gazdasági növekedés fenntartása, a családok támogatása és a teljes foglalkoztatás elérése áll a jövő évi büdzsé középpontjában. Ellenzéki pártok bírálták a kormánypárti többség által elfogadott költségvetést.

Elfogadta az adótörvények módosítását a parlament. A családi adókedvezmény bővül, átalakult a cafeteria rendszer. Elfogadta az Országgyűlés az átalakított szociális hozzájárulási adóról szóló törvényjavaslatot, amely a közteherhez kapcsolja az egészségügyi hozzájárulást. Nem változik a 15 százalékos személyi jövedelemadó, marad a 9 százalékos társasági adó.

Az Országgyűlés döntött arról is, hogy október 15-étől szabálysértést követ el az, aki életvitelszerűen tartózkodik közterületen. Október 1-jétől lesz hatályos az új gyülekezési törvény, emellett elfogadták a magánélet védelméről szóló jogszabályt a képviselők. A parlament arról is határozott, hogy büntetendő lesz a személyszállító járművek jogellenes átalakítása. Elfogadta az Országgyűlés a kiemelt budapesti fejlesztésekről szóló törvényt is.

Digitális jólét hitelprogram indul a kis- és közepes, illetve startup vállalkozásoknak. A 0 százalékos, legfeljebb 200 millió forint összegű uniós forrású hitelt szeptembertől igényelhetik digitális fejlesztéseikhez - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Támogatja a dél-balatoni vasútvonal korszerűsítését az Európai Unió, a munkálatokra nagyjából 61 milliárd forintot ad. A Budapesttől Keszthelyig tartó, 123 kilométeres vonalat két szakaszban korszerűsítik, az építkezés várhatóan jövő áprilisban fejeződik be, az első szakasz most júniusra készült el.

Torlódás várható a következő napokban a Csongrád megyei határátkelőhelyeken, elsősorban Röszkén és Csanádpalotán. Huber Krisztián, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője az InfoRádióban elmondta: a szabadságra hazainduló vendégmunkások, valamint a turisták miatt lesz hosszabb ismét a várakozási idő.

Heves zivatarok miatt másodfokú figyelmeztetést adott ki szombatra, majdnem az egész Dunántúlra az Országos Meteorológiai Szolgálat. Továbbá elsőfokú a jelzés 3 északkeleti megye kivételével mindenhol.

A német kancellár szerint világszerte sok ember jólétét veszélyeztetik az amerikai vámok. Angela Merkel ugyanakkor azt is hangsúlyozta: az Egyesült Államokhoz fűződő kapcsolat kulcsfontosságú Németország számára.

Az árfolyamok manipulálásával vádolta meg az Európai Uniót és Kínát az amerikai elnök. Donald Trump arra is késznek mondta magát, hogy a Kínából származó valamennyi importtermékre védővámot vessen ki. Az elnök bírálta az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kamatemelést is.

Címlapról ajánljuk
Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

A nagy nemzetközi sportesemények kapcsán általában a közvetlenül látható eredményeket értékeljük, vagyis a kimagasló sportteljesítményt, ugyanakkor sokan felhívják a figyelmet arra a hosszú évekig tartó munkára és a kitartásra is, amely egy-egy teljesítmény mögött áll – ez áll az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzésében, amely az olimpikonná válás árát vizsgálta.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×