INFORÁDIÓ
2021. február 25. csütörtök
Géza

ksh

táppénz

magyarország

Több mint 25 millió napot töltöttünk táppénzen

Infostart

Pontos képet kaphatunk a táppénzt igénybe vevők számáról a KSH legfrissebb, Magyarország 2017. című kiadványából. Kiderült, hogy egyre gyakrabban megyünk betegszabadságra, 2014-hez képest közel 20 százalékkal nőtt az otthon töltött napok száma.

A Központi Statisztikai Hivatal 24 éve megjelenő sorozatában a magyar társadalom alapvető jellemzőit mutatják be, demográfiai munkaerőpiaci helyzetét, vizsgálják az életkörülményeinket a társadalmi jóllét pár aspektusát.

2003-tól kezdve a táppénzen levők száma és időtartamának hossza a szigorításoknak köszönhetően csökkenni kezdett, ezekkel az intézkedésekkel a jogosulatlan kifizetéseket számát igyekeztek mérsékelni – írja a Pénzcentrum. A válság évei alatt is folyamatosan csökkent az otthonmaradók száma, mivel a munkavállalók féltették pozíciójukat a bizonytalan munkaerőpiacon, és igyekeztek minél kevesebb időt betegszabadságon tölteni.

2014-től azonban növekedésnek indult a táppénzes napok és az azt igénybe vevők száma.

„2016-ban a munkavállalók összesen 1 millió 160 ezer esetben voltak táppénzen, a táppénzes napok száma meghaladta a 25 milliót”

– olvasható a kiadványban.

Az esetek negyedében a csont- és izomrendszeri megbetegedések, ötödében a légzőszervi panaszok miatt maradtunk távol a munkától, 13 százalékban pedig fertőző megbeteges volt az ok, 8,4 százalékban az emésztőrendszerünk. Az igénybevétel ötödik leggyakoribb ok a terhességgel, szüléssel és gyermekággyal kapcsolatos állapotok voltak.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018