Idén nagyon jó minőségű dinnye terem hazánkban, köszönhetően a meleg időjárásnak – vélekedett Mártonffy Béla. A 28-30 fok körüli átlaghőmérséklet tökéletes a jó ízű terméshez.
„A családokat célozzuk meg, a gyerekek, ha hozzászoknak a zöldség-gyümölcs fogyasztáshoz, akkor felnőtt korukban is nagyon jó fogyasztói lesznek”
– fogalmazott a kamara osztályelnöke.
Míg a korábbi években hatalmas, 10-15 kilós dinnyéket termesztettek, addig ma a vásárlók a kisebb, 3-5 kilós gyümölcsöket preferálják – hívta fel a figyelmet Mártonffy Béla. Megjelent továbbá a mag nélküli vagy magszegény dinnye, de van minidinnye is.
„Az európai fogyasztók ezt már folyamatosan igénylik, és a Nyugat-Európában megjelenő új fajták három-öt év múlva a magyar termelésben és fogyasztásban is megjelennek” – emelte ki az osztályelnök. A változó igények kielégítéséhez a nagyobb termőtájakon már öntözik a dinnyét, ez eddig nem volt jellemző. A gyümölcsöket beoltják, hogy ellenálljon a betegségeknek és növekedjen a vízfelvevőképessége. A fóliaházban történő termesztéssel pedig kitolhatják a szezont a gazdák – tette hozzá Mártonffy Béla.
Magyarországon ötezer hektáron körülbelül 200 ezer tonna dinnyét termelnek. „A jó marketingmunka eredményeként körülbelül 2-3 kilóval növeltük az utóbbi években a hazai fogyasztást” – emelte ki a szakértő. Ennek a mennyiségnek 40 százalékát exportálja az ágazat.