eur:
393.24
usd:
367.86
bux:
66111.65
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: Pexels

Új, különleges dinnyefajták jelentek meg

Az utóbbi években 2-3 kilogrammal is növekedett az egy főre jutó dinnyefogyasztás Magyarországon – mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kertészeti és beszállítóipari osztályelnöke, a szervezett nyitott dinnyeföldek elnevezésű rendezvényének apropóján. Mártonffy Béla az InfoRádióban közölte: a termelők a dinnyeszezon nyújtására is törekednek.

Idén nagyon jó minőségű dinnye terem hazánkban, köszönhetően a meleg időjárásnak – vélekedett Mártonffy Béla. A 28-30 fok körüli átlaghőmérséklet tökéletes a jó ízű terméshez.

„A családokat célozzuk meg, a gyerekek, ha hozzászoknak a zöldség-gyümölcs fogyasztáshoz, akkor felnőtt korukban is nagyon jó fogyasztói lesznek”

– fogalmazott a kamara osztályelnöke.

Míg a korábbi években hatalmas, 10-15 kilós dinnyéket termesztettek, addig ma a vásárlók a kisebb, 3-5 kilós gyümölcsöket preferálják – hívta fel a figyelmet Mártonffy Béla. Megjelent továbbá a mag nélküli vagy magszegény dinnye, de van minidinnye is.

„Az európai fogyasztók ezt már folyamatosan igénylik, és a Nyugat-Európában megjelenő új fajták három-öt év múlva a magyar termelésben és fogyasztásban is megjelennek” – emelte ki az osztályelnök. A változó igények kielégítéséhez a nagyobb termőtájakon már öntözik a dinnyét, ez eddig nem volt jellemző. A gyümölcsöket beoltják, hogy ellenálljon a betegségeknek és növekedjen a vízfelvevőképessége. A fóliaházban történő termesztéssel pedig kitolhatják a szezont a gazdák – tette hozzá Mártonffy Béla.

Magyarországon ötezer hektáron körülbelül 200 ezer tonna dinnyét termelnek. „A jó marketingmunka eredményeként körülbelül 2-3 kilóval növeltük az utóbbi években a hazai fogyasztást” – emelte ki a szakértő. Ennek a mennyiségnek 40 százalékát exportálja az ágazat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Kitart a kedvező hangulat, folytatódik a rali a tőzsdéken

Kitart a kedvező hangulat, folytatódik a rali a tőzsdéken

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően pedig Európában is jó hangulatban telik a nap a piacokon. Ami a gazdasági eseményeket illeti a német IFO üzleti hangulatindexre, illetve az Amerikából érkező tartós cikkek megrendelésállományának közlésére lesz érdemes figyelni.  Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×