eur:
392.17
usd:
366.54
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay

Párbeszéd a gazdaságról: közelít a ciklus vége

A világgazdaság helyzete és annak a magyar gazdaságra gyakorolt hatása volt a témája az InfoRádió Párbeszéd a gazdaságról című elemző műsorának, amelynek ezúttal Magas István, a Budapesti Corvinus Egyetem Világgazdasági Intézetének professzora és Szabó László, a Hold Alapkezelő elnöke a vendége.

Már a közelben van globális szinten a gazdasági növekedés lassulása, de azt, hogy milyen lesz a következő válság, nem lehet megmondani – mondták az InfoRádió elemző műsorának vendégei.

Továbbra is az Egyesült Államok vezeti a világ gazdaságát kilenc éve tartó növekedéssel, így a magyar növekedési kilátásokra is az amerikainak van hatása, ugyanakkor sok kiszámíthatatlan globális feszültségforrás is van - mondta a Budapesti Corvinus Egyetem Világgazdasági Intézetének professzora. Magas István hozzátette, a globális ciklusokat követő Európának több gyenge pontja is van. Az pedig nehéz megmondani, hogy miként lehet felkészülni egy esetlegesen bekövetkező válságra.

"Sem a tőkepiacok, sem a munkapiacok nem tudnak olyan hajlékonyan működni, mint Amerikában. A változást nagyon nehéz kikényszeríteni. Azok az események, amelyeket ki kellene találnunk, nincsenek benne a mintában" - mondta Magas István, és példaként egy háborús esetet említett: a repülőgépek leszállnak bevetés után, és nagy lyukak vannak rajtuk, ezért megkérdezik, hogy hol kell a páncélt növelni. Mindenkinek van ötlete, de egyik sem a jó válasz, mert az a repülő, amelyet lelőttek, nem tért vissza.

Szabó László, a Hold Alapkezelő elnöke az adósságot nevezte meg az Európai Unió egyik fő problémájának.

"Nem tűnik olyan nagy bajnak, amíg nulla a kamatszint, mert úgy bármekkora adósságot fent lehet tartani. Ez okozza az európai gazdaság nagy dilemmáját: elindult az infláció, a gazdasági növekedés, Amerikában van egy jól érezhető kamatemelési ciklus, de van egy nagy mértékű adósság, amely után ha el kell kezdeni kamatot fizetni, az elképesztően sok erőforrást von el a gazdaságból" - figyelmeztetett Szabó László, és jelezte, nem valószínű, hogy a következő évtizedet megússzuk nulla meg mínusz kamatokkal, és az a nagy kérdés, hogy ki lesz az, aki tudja fizetni a nagy adósságaira a kamatot, és ki az, aki nem.

A két szakember úgy látja, nincs messze a növekedési ciklus vége. "Közel vagyunk hozzá, de lehet, hogy meg tudják nyújtani tartósan, ezt érezzük is" - mondta Magas István. "A ciklusok olyanok, mint az évszakok változásai: tudjuk a sorrendjüket, időnként azonban nagyon hosszú ideig tart a tavasz, néha késik a nyár, de azért mindig jön. Két éven belül mindenképpen látni fogjuk a ciklus végét" - vélekedett Szabó László.

A témáról bővebben hallhatnak az InfoRádió Párbeszéd a gazdaságról című elemző műsorában szerda este hét órától.

A május 23-i adásban az uniós támogatásról magyar gazdaságra gyakorolt hatásáról volt szó.

A május 30-i adás a növekedési lehetőségeket elemezte.

A június 6-i adásban a versenyképeség volt a téma.

A június 13-i adásban a munkaerőhiány orvosolási lehetőségeiről volt szó.

A június 20-i adásban a pénzügyi közvetítői rendszer átalakulásáról volt szó.

A június 27-i adásban a demográfia volt napirenden.

A július 4-i adásnak a tőzsde volt a témája.

A korábbi adásokat itt megnézhetik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×