INFORÁDIÓ 
2020. november 28. szombat
Stefánia

csalás

vállalkozás

budapesti kereskedelmi és iparkamara

Így csal ki pénzt magyar vállalkozásoktól egy hamburgi cég

Így csal ki pénzt magyar vállalkozásoktól egy hamburgi cég

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó

Pénzt próbál kicsalni levélben magyarországi vállalkozásoktól adatszolgáltatási kötelezettségre hivatkozva egy hamburgi székhelyű cég. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamra azt kéri, senki ne fizessen, mert a levél átverés. Krisán László, a BKIK elnöke az InfoRádiónak elmondta: már jelezték a nemzetgazdasági tárcának a csaló cég megjelenését.

Magyarországon, de nem kizárt, hogy az Európai Unió több országában próbál pénzt kicsalni cégektől a vállalkozások adatszolgáltatási kötelezettségére hivatkozva egy hamburgi székhelyű cég.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamra azt kéri, senki ne fizessen.

Krisán László,a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint ez egy sima átverés, a profibb fajtából.

A csalás menete szerint az EBN European Business Number, Hamburg székhelyű cég küld egy aláírás nélküli levelet és egy válaszborítékot a vállalkozásoknak, amelyben hivatkoznak egy európai jog alatt levő 2003-as adóreform törvényre. Viszont ez a törvény nem létezik, egészen egyszerűen nincs ilyen törvény.

"Arra kérik a céget, hogy adjon információt annak érdekében, hogy hozzájuthasson egy úgynevezett Európai Vállalkozói számhoz, hogy ezáltal be tudják sorolni egy nyilvántartásba úgy, hogy a cég képviselője írja alá ezt teljesen hivatalosan "- mondta Krisán László.

A dokumentum aláírásával és visszaküldésével szerepeltetik a címzett cég adatait egy online EU-s adatbázisban. Legalábbis ezt ígérik!

A hivatalos megrendelő kérheti, hogy a kamu honlap (ami valóban létezik) megjelentesse a cég nevét és megkaphassa a nyilvántartási számot.

Viszont csak az apró betűs részből derül ki, hogy a megrendelésért cserébe évi 771 eurót kell fizetni, ami 200 ezer forint feletti összeg, ráadásul mindez 3 évre szól. Aki bedőlt ennek és visszaküldte, tulajdonképpen elismerte, hogy a cég egy jogi kötőerővel bíró papír birtokában valóban kiszámlázhatja felé a 771 eurós történetet.

Krisán László szerint ez egy jogi érvényességgel bíró megrendelés, innentől kezdve ugyan a pofátlanság határát súrolja, de az is elképzelhető, hogy ez a cég megtámadja majd a vállalkozót, hogy miért nem fizette be neki az egyébként abszolút kicsalt összeget.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara már vizsgálja, hogy mi lehet ennek az ügynek a törvényes menete, hogyan lehet ezt törvényesen jelezni az illetékes hatóságok felé akár Magyarországon, akár külföldön.

"Javasoljuk, hogy a Minisztérium saját hatáskörben vizsgálja meg és ha nem elszigetelt esetekről van szó, hanem nagyon komoly mértékű intézményes csalásról, akkor tegye meg az összes hivatalos lépést.." - hangsúlyozta a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamra elnöke

Kapcsolódó hang

Hamburgi csalás
 
A címlapról ajánljuk

Elhunyt Balázs Fecó

Meghalt Balázs Ferenc. A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zeneszerző, a Korál együttes ikonikus alapító-vezetője...
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018