eur:
392.89
usd:
366.89
bux:
66389.03
2024. április 25. csütörtök Márk
Minél kisebb egy cég, annál nagyobb teher a béremelés

Minél kisebb egy cég, annál nagyobb teher a béremelés

Minél nagyobb egy cég, annál kevésbé jelentett problémát a kötelező minimálbér-emelés – derült ki a GKI felméréséből. A gazdaságkutató munkatársa közölte: azoknak a kisebb vállalkozásoknak, amelyek többségében minimálbéren foglalkoztatják alkalmazottaikat, 10 százalék fölötti költségnövekedést jelent a kötelező béremelés.

A vállalatméret növekedésével párhuzamosan egyre kisebb problémát jelent a kötelező minimálbér-emelés – derül ki a felmérés eredményeiből.

„A 250 fő alatti vállalatok úgy nyilatkoztak, hogy egy plusz száztól mínusz százig terjedő skálán mínusz 15-20 pontos terhet jelent a béremelés, míg a 250 fő feletti vállalatoknál ez már csak nulla közeli érték volt. Vagyis nagyon sok nagyvállalat nyilatkozott úgy, hogy ez számukra semleges: nem jelent jelentősebb terhet, csupán minimálisat” - részletezte Tátrai Márk.

A GKI munkatársa elmondta: az eredmények szerint különbség van a minimálbér és a garantált bérminimum-emelés hatásainak megítélésében.

„Az rajzolódott ki a felmérésből, hogy

a garantál bérminimum növekedését sokkal inkább tehernek érezték a vállalatok.

Leginkább a könnyűipar, az élelmiszeripar, a feldolgozóipar és a feldolgozóipar nyilatkozott úgy, hogy a garantált bérminimum emelése sokkal megterhelőbb, mint a minimálbér-emelés” - közölte Tátrai Márk.

Minél kisebb egy cég, annál nagyobb teher a béremelés

Indoklásként hozzátette: valószínűleg az húzódhat meg a háttérben, hogy ezen ágazatok sokkal nagyobb arányban foglalkoztatnak olyan embereket, akiknek valamilyen kötelező szakmai végzettséggel kell rendelkezniük.

„A felmérés eredményei szerint összességében a 250 fő alatti vállalatok jelentősebb költségnövekedéssel számolnak – 11-13 százalékkal –, míg a 250 fő feletti vállalatok esetében ez csupán 2,5. Tehát körülbelül 8 százalék körüli a különbség, ami főként annak köszönhető, hogy

a nagyobb vállalatok kevesebb munkaerőt foglalkoztattak minimálbéren idáig, emiatt pedig kevésbé nyomta meg alulról a bérhierarchiát”

- mondta a GKI munkatársa.

Hozzátette: január óta különböző technikákat is alkalmazhattak arra, hogy kiküszöböljék a költségnövekedést például szerződésmódosítással.

Elmondta, hogy az ágazatokat tekintve a költségnövekedés egyértelműen a könnyűipart, az építőipart és az élelmiszeripart terhelte meg leginkább.

„Kiemelkedő ezek közül a könnyűipar, ahol átlagosan 19 százalékos költségnövekedéssel kalkulálnak,

mivel itt valószínűleg eddig is alacsony béreken foglalkoztatták az alkalmazottaikat, ezért is jelentősebb a költségnövekedés ebben az ágazatban” - mondta Tátrai Márk.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Nem csak a férfiaknak van helye az autóiparban

Nem csak a férfiaknak van helye az autóiparban

Egyre több kutatás mutat rá, hogy az a vállalat, ahol férfi és női vezetők is részt vesznek a vállalatirányításban, üzletileg is sikeresebbek. Emellett számos tanulmány erősíti meg, hogy a vegyes csapatok a vállalat minden szintjén jobb termékeket és szolgáltatásokat fejlesztenek. A Bosch idén tizenegyedik alkalommal, négy helyszínen engedett bepillantást az autóipari innováció és gyártás világába a Lányok Napján. A Bosch maklári telephelyén a tudományok és a technológia iránt érdeklődő fiatalok a járműalkatrész-gyártással ismerkedhettek meg.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×