eur:
394.29
usd:
370.22
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Milyen következményekkel jár a bérmegállapodás?

Milyen következményekkel jár a bérmegállapodás?

Vegyes a fogadtatása a minimálbér emelésének, illetve a járulék- és társasági adó csökkentésének. Az InfoRádió által megkérdezett elemzők az aggodalmak egy részét nem tartják reálisnak.

Várhatóan módosítani kell a jövő évi költségvetést a bejelentett járulék- és társaságiadó-csökkentés miatt - mondta a Portfolio elemzője. Csiki Gergely szerint mintegy 600 milliárd forintot mozgat meg a kormány, és a bevételkiesést valószínűleg nem ellensúlyozzák az intézkedések pozitív hatásai, illetve a minimálbér emelése.

A járulékcsökkentés pozitív hatásai javíthatják a költségvetés bevételi oldalát, például bővülhet a foglalkoztatás, és a minimálbér emelése is növelheti a fogyasztást, vagyis az adóbevételek emelkedhetnek, de nem tudják teljesen kompenzálni a kiesést - vélekedett.

Kiss Gergő, a napi.hu munkatársa azt mondta, több, a lap által megkeresett szövetség is attól tart, hogy a minimálbér emelése nehéz helyzetbe hozhatja a mikro- és kisvállalatokat. Az Ipartestületek Országos Szövetsége úgy látja, akár 30 százalékos áremelkedés is következhet a kisebb lakossági szolgáltatások területén – emelte ki.

Kiss Gergő szerint nem igazolhatóak azok a félelmek, amelyek szerint például jelentősen nőhet egyes élelmiszerek, például a kenyér ára, ugyanis a kiskereskedelemben nagyon nagy jelenleg is a verseny. A kistelepüléseken, ahol a garantált bérminimumért dolgoznak az élelmiszerboltokban, és viszonylag kicsi a forgalom, előfordulhat üzletbezárás az egyik áruházlánc várakozásai szerint – tette hozzá.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×