eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Egyre több megtakarítást kezelnek a takarékok

Egy év alatt több mint hatvan milliárd forinttal, 1301 milliárdról 1362 milliárd forintra nőtt a takarékok által kezelt megtakarítások összesített állománya az első fél év végére, az emelkedés elsősorban az állampapírok és a befektetési jegyek növekvő értékesítésének volt köszönhető - közölte a Takarékbank.

Tájékoztatásuk  szerint annak ellenére is jelentősen emelkedett a takarékok által kezelt megtakarítások állománya, hogy az elmúlt években az ingyenes készpénzfelvétel és az alacsony betéti kamatok miatt mind a lakosságnál, mind az egyéni vállalkozóknál jelentősen nőttek a készpénzben tartott összegek.

A takarékszövetkezetek által kezelt befektetések összértéke 2016 első fél évének végére piaci értéken meghaladta a 300 milliárd forintot, ami csaknem 70 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz és 25 százalékos az év végihez képest.

A befektetési állomány növekedéséhez hozzájárult, hogy az alacsony betéti kamatok miatt a megtakarítók a betétek helyett új, magasabb hozamú eszközöket kerestek.

Segítette a növekedést az új termékpaletta kialakítása, valamint az értékpapír-forgalmazói hálózat bővítése. Míg 2013 végén 574 takarékfiókban lehetett befektetési szolgáltatásokat igénybe venni, addig 2015 végén már az összes takarékszövetkezet 1118 fiókjában voltak elérhetőek a befektetési szolgáltatások - ismertette a Takarékbank.

A kezelt értékpapírszámlák darabszáma az elmúlt másfél évben folyamatosan emelkedett: egy év alatt 60 százalékkal nőtt egy évvel korábbihoz, illetve 15 százalékkal a múlt év végéhez hasonlítva.

A befektetéseken belül nagyjából azonos ütemű volt a növekedés az állampapírokban és a befektetési jegyekben. A takarékszövetkezetek lakossági ügyfeleinek állampapír-állománya az idei év első felében 45 milliárd forinttal nőtt, míg a befektetési jegyek állománya 16 milliárd forinttal emelkedett. Ezzel a takarékok piaci részesedése az állampapíroknál 5,8-ról 6,1 százalékra nőtt, a befektetési jegyeknél 1,5-ről 1,9 százalékra emelkedett az első félév végére.

A Takarékbank a következő két évben mind a lakossági, mind a vállalati szegmensben a megtakarítás-állomány további növekedésére számít. A megtakarítási termékek közül elsősorban az állampapírok és egyes befektetési alapok állománynövekedése várható, de a legdinamikusabban a biztosítások nőhetnek - jósolták.

A Takarékbank szerint a vállalatok az üzleti aktivitás növekedésével járó magasabb likviditási igény miatt - a lakossággal ellentétben - várhatóan betétállományukat is tovább növelik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×