eur:
393.86
usd:
367.91
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Drágábbak lettek az élelmiszerek

Megugrottak augusztusban az alapvető élelmiszerek árai, a többi között a tej és tejtermékek, a cukor és a növényi olajoké, míg a gabonaárak tovább csökkentek, a húsárak pedig stagnálnak – áll a FAO legfrissebb jelentésében. Itthon is hasonlóak a trendek a mezőgazdasági árak esetében - kommentálta a jelentést a Takarékbank Agrárközpontjának vezető szakértője. Fórián Zoltán szerint a tejtermelők és az állattenyésztők örülhetnek a hírnek, a gabonatermesztők pedig aggódhatnak.

A gabonaárak csökkentek, elkezdett viszont emelkedni a tej és tejtermékek, a cukor, a növényi olajok ára, a húsféléké pedig stagnált – derült ki az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) jelentéséből. Az árindex így összességében 1,9 százalékkal 165,6 pontra, tizenöt havi csúcsra nőtt az előző havi 162,5 pontról.

A jelentés szerint augusztusban a szemes terményeket kivéve drágult az összes alapvető élelmiszer-alapanyag. Különösen a sajt és a pálmaolaj ára emelkedett, a búza, kukorica és rizs ára viszont csökkent az optimistább termelési kilátásoknak köszönhetően.

A Takarékbank Agrárközpontjának vezető szakértője kiemelte: szinte ugyanezeket a folyamatokat lehet látni Magyarországon.

A gabonaárak alacsonyak a hazai piacon, mivel óriási a készletek, évről évre emelkednek. Fontos üzenet a termelőknek: aki ilyen alacsony árviszonyok mellett nem tud megfelelő hatékonyságot és jövedelmezőséget elérni, annak ideje elgondolkodnia azon, hogy szabad-e tömegcikket előállítania, vagy helyette egy réspiaci terménnyel jobban járna – fejtette ki Fórián Zoltán.

A magyar termelők is érzik, hogy a tej és tejtermékek is drágulnak, és a sertéshús árában is érezhető az emelkedés. A növényi olajok drágulása biztatás a magyar termelőknek, akik most kezdik el betakarítani a napraforgót – közölte a vezető szakértő.

Fórián Zoltán arra számít, hogy az ősszel kisebb mozgások lesznek, de trendváltozások nem várhatóak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×