eur:
394.24
usd:
369.61
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Hamarosan utazhatunk a díjnyertes csodakocsikon

Magyar Termék Nagydíjat és innovációs különdíjat kapott a MÁV InterCity+ kocsija, amelyből eddig csak kettőt készítettek és teszteltek, de már nemcsak magyar, hanem európai engedéllyel is rendelkeznek - mondta a díj átvétele után a MÁV Start Zrt. vezérigazgatója. Csépke András hozzátette: a kocsik sorozatgyártását hamarosan megkezdik.

A vasúttársaság szakemberei által kifejlesztett, Szolnokon gyártott IC+ vasúti kocsik két prototípusa több hónapos tesztsorozaton és már több mint 1,06 millió kilométeres – például Budapest–Hamburg közötti – közlekedéssel bizonyították a magyar mérnöki munka kiválóságát, megfelelve az Európai Unió által alkalmazott követelményeknek és mintegy száz vizsgálatnak.

Hamarosan utazhatunk a díjnyertes csodakocsikon

Az IC+ kocsik másodosztályúak, légkondicionáltak. A laptopok, mobileszközök működéséhez szükséges energiát elektromos csatlakozók biztosítják, a kikapcsolódást vagy munkavégzést vezeték nélküli internet segíti. A GPS-vezérelt fedélzeti audiovizuális utastájékoztató-rendszer pontos tájékoztatást ad a vonat helyzetéről, míg a biztonságról belső videó-felügyeleti rendszer gondoskodik. A kocsik tömege 47,3 tonna; hossza 26,4 méter; a járművek megengedett legnagyobb sebessége 200 kilométer per óra; az utastéri elrendezés termes, 80 ülőhellyel.

„A gyerekekkel utazó családokra is szeretnénk gondolni, ezért egy gyerekbarát rész is lesz a kocsikon. Ezen felül az első osztály mellett egy kiemelt, prémium kategóriát is szeretnénk az utasainknak biztosítani. És ebben a kocsiban lesz a büfé is ,amivel vissza szeretnénk hozni a fedélzeti büfészolgáltatást a hazai forgalomban is” - mondta a MÁV-Start Zrt. vezérigazgatója.

„Amire nagyon büszkék vagyunk, hogy magyar designtervező tervezte a kocsit mind kívül, mind belül. Mi nagyon esztétikusnak, nagyon szépnek találjuk, és főként a női utasaink nagy megelégedéssel használják a járművet” - közölte Csépke András.

A két prototípus – melyek sorozatgyártása a tervek szerint jövőre kezdődik – megalkotói DEKRA Certificate minőségtanúsítványt is kaptak.

A MÁV-Start a prototípusok alapján húsz darab – 10 másodosztályú termes és 10 többcélú – nemzetközi közlekedésre alkalmas IC+ kocsi gyártását kezdi meg hamarosan, és ennek előkészületei, közbeszerzési eljárásai már megkezdődtek. Ezen felül 2018-tól száz darab belföldön közlekedő, IC+ típusú vasúti személykocsi sorozatgyártása is elindulhat, amit a magyar kormány 30 milliárd forinttal támogat. A vasúttársaság törekvése az, hogy a sorozatgyártásban a hazai beszállítók a lehető legnagyobb szerepet vállalhassák, ezzel is segítve a magyarországi járműipar további fejlődését. A sorozatgyártás előkészítése keretében a munkacsoportok már felálltak, jelenleg a gyártóeszközök ellenőrzése zajlik.

„A húsz elkészülő kocsi egy nagy hiánypótlás, mert a nemzetközi flottánkból ez a 20 kocsi hiányzik, hogy az osztrák, német és svájci járatainkban a járműparkot meg tudjuk újítani. A másik változat pedig teljesen belföldi kocsi lesz, a keleti országrészben fogjuk velük cserélni az IC-kocsikat. De az a célunk, hogy legkésőbb 2020-ig a teljes belföldi forgalomban új InterCity kocsikkal közlekedjünk, amit mind magunk gyártunk” - közölte Csépke András.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×