eur:
386.99
usd:
356.31
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Csányi Sándort díszdoktorrá avatták a McDaniel College Budapest Campuson

Csányi Sándort, az OTP Bank elnök-vezérigazgatóját szerdán díszdoktorrá avatták a McDaniel College Budapest Campus évnyitóján.

Roger N. Casey, a McDaniel College elnöke a rendezvényen kiemelte: Csányi Sándor a magyar gazdasági életben végzett tevékenységéért, a társadalmi életben betöltött szerepéért, és a hátrányos helyzetű, tehetséges gyermekek felemelkedése érdekében végzett tevékenyéért érdemelte ki a díszdoktori címet. A cím adományozásának indokai között kiemelték a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat és a Csányi Alapítvány a Gyermekekért tevékenysége révén végzett karitatív munkáját.

Csányi Sándor megtisztelőnek nevezte, hogy elnyerte a díszdoktori címet. Beszédében örömének adott hangot, hogy a McDaniel College Budapest mostantól évente két tandíjmentes hallgatói státuszt biztosít a Csányi Alapítvány által javasolt tehetséges fiatalok számára.

A ceremónián részt vett Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke, Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke és Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója is.

"Több az eladó bank, mint az elmúlt 10 évben bármikor"

Csányi Sándor a díszdoktorrá avatás után az InfoRádiónak adott rövid interjújában azt mondta: az elismerés mellett annak örül talán a legjobban, hogy az egyetem két ösztöndíjas helyet ajánlott a Csányi Alapítvány fiataljainak.

„Tíz éve kezdtünk, most már 55 egyetemistánk van. Ebben az évben is minden diákunkat felvették felsőfokú oktatási intézménybe, aki jelentkezett – a számuk pedig folyamatosan nő. Most nagy szerencsénk, hogy a McDaniel Collage felajánlott ösztöndíjat két gyereknek, itt fognak tanulni az alapítvány diákjai” - emelte ki Csányi Sándor.

Az elnök-vezérigazgató röviden szólt Magyarország és Európa gazdasági kilátásairól. Azt mondta: a közép-kelet-európai térség gazdaságai nemcsak ezekben az években, hanem várhatóan a következő 10-20 évben is gyorsabban fejlődnek majd, mint Európa gazdasága.

Az unió Csányi Sándor szerint a politikai bizonytalanságok ellenére sem instabil, és a brexit esetében nem számít drámai hatásokra. Az euró magyarországi bevezetésének idejét nem tudta meghatározni, szerinte a magyar gazdaság ugyanakkor jó nyomon van.

Egyedül a munkaerőhiány az, ahol komoly problémákat lát – nem is annyira a banki, mint inkább az élelmiszeripari ágazatban. Hozzátette: a bérek emelését nem tudják érvényesíteni a kiskereskedelmi árakban, ezért az a beruházásoktól vonja el a forrásokat.

A banki piacról azt mondta: itthon és Európában is számít arra, hogy a kis méretű, nem gazdaságos bankjaiktól megválnak a tulajdonosaik, ugyanis jelenleg alacsonyak a kamatok, a marzsok, a szabályozások extra költségeket jelentenek, és a digitális szolgáltatások kialakítása is komoly befektetést igényel, amit a kisebb bankok nem bírnak majd. Csányi Sándor úgy fogalmazott: több most az eladó bank, mint az elmúlt 10 évben bármikor.

„Az OTP évek óta mondja, hogy vizsgálja a lehetőségeket. Most is vizsgálja a lehetőségeket, ott szeretnénk lenni. Sokszor elmondtam, hogy kicsi a piaci részesedésünk pont az előbb említett okok miatt. Szeretnénk, hogy egy ésszerű gazdasági méret létrejöjjön. Úgy néz ki, hogy van is sanszunk a közeljövőben néhány ilyen akvizícióra” - közölte Csányi Sándor.

Az elnök-vezérigazgató a magyar piacot illetően nem zárta ki, hogy itt is gondolkodjanak akvizícióban, példaként említette az AXA lakossági bankjának megvásárlását, de arra a kérdésre, hogy a Budapest Bank megvásárlása felmerült-e az OTP-nél, határozott nem-mel válaszolt.

A McDaniel College Budapest az Amerikai Egyesült Államokban lévő McDaniel College államilag elismert felsőoktatási intézmény kihelyezett tagozata, Budapesten 1994 óta működik, mint az egyetlen, teljes amerikai akkreditációval bíró alapképzést nyújtó felsőoktatási intézmény.

Az egyetem háttéranyaga szerint az itteni négyéves, angol nyelven folyó tanulmányok sikeres befejezését igazoló felsőfokú diplomát (a Bachelor of Arts - BA) a McDaniel College állítja ki. A Bachelor szintű diplomához vezető tanulmányokat az üzleti tudományok, közgazdaságtan, kommunikáció, politológia és nemzetközi tanulmányok, művészettörténet, alkalmazott képzőművészet, továbbá pszichológia szakokon kínál az intézmény. A tanulmányok egy része a Marylandben lévő anyaintézményben is folytatható a Budapestről érkező diákok számára kedvező anyagi feltételek mellett.

A professzori kar az Egyesült Államokból, Nagy-Britanniából, illetve számos európai országból és angol nyelvterületen komoly tapasztalatokat szerzett magyar oktatókból áll.

A hallgatók több mint 25 országból érkeznek, például Ázsiából, Afrikából, Észak-Amerikából, Ausztráliából, valamint számtalan más európai országból. A campuson már több mint háromezer matematikus hallgató vett részt egy-egy szemeszteren át a BSM (Budapest Semester of Mathematics) programban, amely több mint harminc éve vonzza a tehetséges amerikai matematikus hallgatókat.

A McDaniel College folyamatosan erősödő elismertséggel szerepel a rangos amerikai értékelések sorában. A US News & World Report's beválasztotta a "Best Colleges" sorába, a Money magazin pedig az amerikai egyetemek top-100-as listájába sorolta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×