eur:
394.32
usd:
369.73
bux:
65129.35
2024. április 19. péntek Emma

Nincs, aki betakarítson

Nem találnak elég embert a gazdák a gyümölcsök betakarításra - hívta fel ismét a figyelmet a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke.

Általános problémát jelent már Magyarországon, hogy egyre nehezebb munkaerőt találni a mezőgazdasági idénymunkákra, a nyári betakarításra – mondta az InfoRádió kérdésére Csizmadia György, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke.

"A szilvának van a vége, a bodza kezdődik nagy lendülettel és aztán a legnagyobb tételt jelentő alma betakarítása is már elindul a napokban. Közel 500 ezer tonna almáról van szó, amit csak kézzel lehet leszedni, tehát itt nem kis létszámra van szükség és a megoldást mindenki keresi. Többen ezt úgy oldják meg, hogy külföldi munkaerőt hoznak, Erdélyből, Kárpátaljáról, de hát ott is fogy a munkaerő, mert mennek nyugatabbra dolgozni."

Amint arról korábban beszámoltak, az árérzékenység és a nem megfelelő ültetvények mellett az egyre drágább munkaerő is szerepet játszik abban, hogy megszűnhet Magyarországon a málnatermesztés, ám a munkaerőhiány más gyümölcsök piaci megjelenését is veszélyezteti, ahol nem tudnak átállni a gépi betakarításra, mint a paradicsom vagy a szőlő esetén – tette hozzá Csizmadia György.

"És itt a foglalkoztatásnak a járulékterhe már eleve kicsi, hiszen az alkalmi foglalkoztatási bejelentéssel minimális az a pénz, amit be kell fizetni, 500 forint vagy 1000 forint, de ez nem oldja meg azt a kérdést, hogy nincs ember."

Megoldást a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet alelnöke szerint részint az jelenthetne, ha módosítanák a közmunka-programot, hogy a közmunkások szabadon és rugalmasan vállalhassanak idénymunkát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Az iráni FARS hírügynökség szerint három robbanást lehetett hallani Iránban Iszfahán tartományban egy katonai bázison, ahol vadászgépek állomásoznak. Egy amerikai tisztviselő azt mondta, hogy Izrael mért csapást Iránra, a létesítmény nem nukleáris volt. Az iráni légvédelmet aktiválták. Napközben kétértelmű nyilatkozatok születtek azzal kapcsolatosan, valóban Izrael támadott-e, Teherán eddig nem vádolta ezzel meg a zsidó államot, a Hamász viszont igen. Közben Szíriát is támadás érte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×