INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Kamatdöntő ülést tart ma a monetáris tanács

InfoRádió / MTI
Kamatdöntő ülést tart ma a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa, az elemzői várakozások eltérőek a kamatpályával kapcsolatban.

Magyarországi bankok szakértői szerint a következő hónapokban a jegybank tovább csökkenti az alapkamatot, egyes elemzők szerint akár 0,75 százalékig, vagy az alá. Londoni pénzügyi elemzők úgy vélik, a legutóbbi kamatdöntéshez fűzött közlemény a vártnál kissé óvatosabb hangvételű, és ez akár arra is utalhat, hogy az MNB enyhítési ciklusa a közeljövőben befejeződik.

Az előző kamatdöntő ülésen, április 26-án az elemzői várakozásoknak megfelelően újabb 15 bázisponttal 1,05 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot a tanács.

Az MNB legutóbbi, 2016. márciusában publikált inflációs jelentésében jelentősen, a korábban várt 1,7 százalékról 0,3 százalékra mérsékelte idei inflációs várakozását, míg a GDP növekedésére vonatkozó előrejelzését az előzőleg várt 2,5 százalékról 2,8 százalékra emelte.

Az MNB továbbra is azzal számol, hogy 2017-ben a gazdaság 3 százalékkal bővül. A jegybank szerint az infláció 2017-re 2,4 százalékra gyorsul, decemberben még 2,6 százalékos fogyasztói áremelkedést vetítettek előre.

A jelentés előrejelzésének ismeretében a monetáris tanács megítélése szerint szükségessé vált a monetáris kondíciók átfogó lazítása, az irányadó ráta csökkentése és a jegybanki kamatfolyosó aszimmetrikus szűkítése.

A címlapról ajánljuk