INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Minden ötödik fiatal tölt le illegálisan

Infostart / InfoRádió
A magyar fiatalok ötöde használt már illegális forrást valamilyen digitális tartalom eléréséhez, ami kicsivel kevesebb, mint az európai átlag, ahol negyedük tette ezt - derült ki az Európai Uniós Szellemi Tulajdon Hivatalának kutatásából. A magyar Hamisítás Elleni Nemzeti Testület titkár-helyettese azt mondta: probléma az is, hogy sokszor fiatalok nem is tudják, hogy illegális az adott tartalom letöltése.

A fiatalok ötöde szándékosan használt illegális online forrásokat ahhoz, hogy valamilyen digitális tartalmat elérjen a friss kutatás szerint – ismertette Pál Roberta.

Tapasztalatai szerint ez az arány egy kicsit – 4 százalékkal – alacsonyabb az EU átlagánál, de úgy véli, hogy még mindig elég magas az arány.

A zenék, a filmek és a tévéműsorok, illetve az online és szoftveres játékok a leginkább érintettek az internetes felületen elérhető, de szerzői jogi védelem alatt álló tartalmak – részletezte a titkár-helyettes.

„Egy tartalom attól illegális, hogy a szerző engedélye nélkül vagy megfelelő felhasználási engedély és jogdíjfizetés nélkül teszik fel ezeket a tartalmakat bizonyos honlapokra, ahol a fiatalok ezt ingyenesen – vagy akár még fizetés ellenében is – elérhetik. De nem jogszerűek ezeket a tartalomközlések” - hangsúlyozta.

„A kutatásból is úgy tűnik és a saját tapasztalataink szerint is nagyon nehezen tudják eldönteni – még a fiatalok is, akik az online világban elég jól mozognak –, hogy a tartalom legálisan vagy jogszerűtlenül került-e fel, vagyis hogy amit streamen megnéznek, letöltenek, vajon jogsértőnek minősülhet-e vagy sem” - közölte Pál Roberta.

„Azon próbálunk mi is magyar szellemi tulajdonvédelmi szervezetként dolgozni, hogy szélesebb körben ismert legyen ez a kérdés a társadalom és a fiatalok körében is” - tette hozzá a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület titkár-helyettese.


A címlapról ajánljuk