INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

150 milliárd forint értékű klubhitel szerződést kötött az MFB

InfoRádió
A Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB) 150 milliárd forint összegű, hatéves futamidejű klubhitel szerződést kötött egy tíz hazai bankból álló konzorciummal. Ez az MFB történetének legnagyobb volumenű belföldi hitelfelvétele, amely jelentősen hozzájárul a belföldi bankközi hitelpiac élénkítéséhez is - áll a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. sajtóközleményében.

Az MFB törvény által előírt feladata, hogy tevékenységéhez forrást vonjon be. Ezért van kiemelt jelentősége a ma aláírt konzorciumi szerződésnek, hiszen a Bank rendkívül kedvező feltételekkel, hazai forrásból jut hitelhez, mellyel csökkentheti nemzetközi kitettségét is.

A 150 milliárd forint összegű, hatéves futamidejű hitelt legfeljebb 5 részletben nyújtja a konzorcium. A hitel részletekben történő lehívása lehetővé teszi, hogy a bank a források felvételét az eszközoldali műveletek finanszírozási igényeihez igazítsa. A klubhitel aláírása fontos mérföldkő az MFB életében, mivel a konstrukció kamatkondíciói kedvezőbbek a Bank legutóbbi, euróban denominált nemzetközi kötvénykibocsátásához képest.

A forrásbevonással az MFB növelheti mérlegfőösszegét és jelentős lépést tehet a növekedési célú feladatainak teljesítése felé, melyeket a 2016-os üzleti tervében fogalmazott meg.

A hitelt nyújtó konzorcium tagjai: Budapest Bank Zrt., CIB Bank Zrt., Erste Bank Hungary Zrt., FHB Bank Zrt., K&H Bank Zrt., MKB Bank Zrt., OTP Bank Nyrt., Raiffeisen Bank Zrt., Takarékbank Zrt., UniCredit Bank Hungary Zrt. A hitelszerződéssel kapcsolatos koordinációs ügynöki feladatokat az OTP Bank látja el.

A Magyar Nemzeti Bank és a Kormány gazdaságpolitikájának megfelelően a Magyar Fejlesztési Bank stratégiai célkitűzései közé tartozik, hogy erősebben támaszkodjon a hazai bankközi piacra és a magyar tőkepiacra. A klubhitel fontos eleme ennek a folyamatnak, melynek egyik első állomásaként az MFB 2015 szeptemberében elindította 200 milliárd forint keretösszegű belföldi kötvény-kibocsátási programját. A Budapesti Értéktőzsde 2015-ös Tőzsdei Legek versenyében „Az év új értékpapír kibocsátója” címet a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. nyerte el.

A címlapról ajánljuk