eur:
395.58
usd:
366.99
bux:
65324.57
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

150 milliárd forint értékű klubhitel szerződést kötött az MFB

A Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB) 150 milliárd forint összegű, hatéves futamidejű klubhitel szerződést kötött egy tíz hazai bankból álló konzorciummal. Ez az MFB történetének legnagyobb volumenű belföldi hitelfelvétele, amely jelentősen hozzájárul a belföldi bankközi hitelpiac élénkítéséhez is - áll a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. sajtóközleményében.

Az MFB törvény által előírt feladata, hogy tevékenységéhez forrást vonjon be. Ezért van kiemelt jelentősége a ma aláírt konzorciumi szerződésnek, hiszen a Bank rendkívül kedvező feltételekkel, hazai forrásból jut hitelhez, mellyel csökkentheti nemzetközi kitettségét is.

A 150 milliárd forint összegű, hatéves futamidejű hitelt legfeljebb 5 részletben nyújtja a konzorcium. A hitel részletekben történő lehívása lehetővé teszi, hogy a bank a források felvételét az eszközoldali műveletek finanszírozási igényeihez igazítsa. A klubhitel aláírása fontos mérföldkő az MFB életében, mivel a konstrukció kamatkondíciói kedvezőbbek a Bank legutóbbi, euróban denominált nemzetközi kötvénykibocsátásához képest.

A forrásbevonással az MFB növelheti mérlegfőösszegét és jelentős lépést tehet a növekedési célú feladatainak teljesítése felé, melyeket a 2016-os üzleti tervében fogalmazott meg.

A hitelt nyújtó konzorcium tagjai: Budapest Bank Zrt., CIB Bank Zrt., Erste Bank Hungary Zrt., FHB Bank Zrt., K&H Bank Zrt., MKB Bank Zrt., OTP Bank Nyrt., Raiffeisen Bank Zrt., Takarékbank Zrt., UniCredit Bank Hungary Zrt. A hitelszerződéssel kapcsolatos koordinációs ügynöki feladatokat az OTP Bank látja el.

A Magyar Nemzeti Bank és a Kormány gazdaságpolitikájának megfelelően a Magyar Fejlesztési Bank stratégiai célkitűzései közé tartozik, hogy erősebben támaszkodjon a hazai bankközi piacra és a magyar tőkepiacra. A klubhitel fontos eleme ennek a folyamatnak, melynek egyik első állomásaként az MFB 2015 szeptemberében elindította 200 milliárd forint keretösszegű belföldi kötvény-kibocsátási programját. A Budapesti Értéktőzsde 2015-ös Tőzsdei Legek versenyében „Az év új értékpapír kibocsátója” címet a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. nyerte el.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Jó sztorik a magyar tőzsdén

Jó sztorik a magyar tőzsdén

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában óvatos emelkedéssel indult a nap,  Amerikában pedig mínuszos nyitásra van kilátás. A magyar piacon jó ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: jelentős pluszban áll a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedik a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Ami a gazdasági eseményeket illeti, ma az USA-ban a lakáspiaci adatok mellett az 5 éves inflációs várakozásokat is közzéteszik. Legutóbb növekedtek a várakozások, ami semmiképp nem jó hír a Fed számára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×