eur:
394.86
usd:
371.69
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor

Róma: régi rémálmot vált valóra Bécs lépése

Ha Ausztria lezárja a Brenner-hágót, annak következményei lesznek - mondta Domenico Manzione olasz belügyi államtitkár a Corriere della Sera olasz napilap keddi számának jelentése szerint azt követően, hogy a két ország közötti határátkelő osztrák oldalán megkezdődtek az építési munkálatok.

Domenico Manzione hangsúlyozta, hogy Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter pénteki római látogatásán a közös határszakasz ellenőrzésének szigorításáról és nem határzár építéséről állapodott meg olasz kollegájával, Angelino Alfanóval.

"Ausztria nem szegheti meg a három nappal ezelőtti megállapodást" - jelentette ki az államtitkár. Hozzátette: a Brenner-hágó lezárása nemcsak humanitárius, hanem gazdasági szempontból is súlyos következményekkel járna Olaszország és Ausztria számára is.

A Corriere della Sera azt írta, a határ osztrák oldalán megkezdődött a beléptető kapuk felállítása és az osztrák fél szögesdrótot telepít az Olaszországgal közös autósztrádán és országúton. Ausztria az idei év elején jelentette be, hogy az Olaszországgal közös határátkelőknél, így a Brenner-hágónál is szigorítja az ellenőrzést az Olaszországból érkező illegális bevándorlók feltartóztatására. Osztrák adatok szerint 2015-ben 27 ezer migránst lépett át Olaszországból Ausztriába.

"Ausztria úgy kezeli Olaszországot mintha Görögország lenne, vagyis szabadég alatti menekülttábor" - jegyezte meg a lap. Az újság emlékeztetett, hogy Johanna Mikl-Leitner Rómában aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy idén nyáron 300 ezer bevándorló érkezhet az olasz partokra, ezért "Róma nem számíthat arra, hogy a Brenner-hágó nyitva marad".

A Corriere della Sera úgy fogalmazott, hogy a Brenner-hágó szögesdrótja hetven évvel ezelőtti sebeket tép fel.

"Ez a fal nemcsak Északot választja el a Déltől, Európa két részét, Olaszországot és Ausztriát. Több ez annál: az apró tiroli világ széttörése régi rémálom, amelyet nem Róma, hanem Bécs vált valóra. Váratlan trauma. Amelyet sokan árulásként élnek meg" - írja az olasz napilap. Az újság felidézte, hogy a második világháború után Ausztria és Olaszország között felosztott tiroli térség a schengeni övezet 1995-ös bevezetésével nyerte vissza korábbi egységét.

"Aggódunk. Schengen halálra van ítélve!" - nyilatkozta Aldo Kompatscher, az olaszországi Dél-Tirolban fekvő Bolzano kormányzója a La Repubblicának.

Lorena La Spina, az Anfp olasz országos rendőrszakszervezet főtitkára szerint az osztrák intézkedés a tengeren érkező migrációs hullámot fogja erősíteni, amely a migránsok számára veszélyesebb, a hatóságok számára pedig nehezebben ellenőrizhető.

"A Földközi-tengeri migrációt teljességében Olaszországra hárítják, arra ítélve, hogy egyedül kezelje a humanitárius tragédiával fenyegető helyzetet" - mondta Lorena La Spina.

A Brenner-hágó az Olaszországból észak felé tartó forgalom egyik legjelentősebb kapuja. Tavaly 12,9 millió jármű haladt itt rajta, köztük 1,93 millió kamion. A határon levő osztrák sztrádakapuk bevétele tavaly 1,2 milliárd euró volt.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Brüsszelben: „ez a vörös vonal”

Az uniós migrációs és menekültügyi csomag esetében szerinte a legfontosabb kérdés, hogy azok, akik Európába akarnak jönni, maradhatnak-e az unió területén mindaddig, amíg menekültügyi kérelmüket elbírálják vagy az unió határain kívül kell várakozniuk a döntés meghozataláig.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Az amerikai tőzsdéken vegyes mozgásokat hozott a keddi nap: csak a Dow tudott pluszban zárni. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 16. 21:13
×
×
×
×