eur:
392.98
usd:
366.61
bux:
66687.09
2024. április 25. csütörtök Márk

Vámos: az a kérdés, ki tud előbb kinyitni

Meglepő volt a kormány döntése, miszerint visszaállítják a vasárnapi nyitvatartást - mondta az InfoRádiónak az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Vámos György hangsúlyozta: régen sem volt minden bolt nyitva, csak a bevásárlóközpontok és a nagy alapterületű áruházak, várhatóan ők ismét kinyitnak. A kérdés csupán az - mondta a főtitkár -, hogy milyen gyorsan tudnak erre felkészülni.

Meglepetésként érte a bejelentés gyorsasága az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkárát, bár, mint jelezte, természetesen voltak esélylatolgatások.

"Összességében mindenképpen kedvezőnek tartom, hogy a kormány - bár a gazdasági folyamatokat úgy értékelte, hogy kárt nem okozott a vasárnapi boltzár bevezetése -, figyelembe vette, hogy a lakosság többsége nyitvatartás-párti, ezért rendkívüli gyorsasággal visszavonja a boltbezárásra vonatkozó törvényt” - mondta az InfoRádiónak Vámos György.

Hozzátette: nyilván a vállalkozásoknak fel is kell készülniük erre. Miután a törvényt soron kívül fogja az Országgyűlés tárgyalni, az azt jelenti, hogy nem sok idejük marad a felkészülésre.

„De miután a nyitva tartás nem kötelezi őket semmire, hanem csak egy lehetőséget ad, feltehetően itt is majd megindul egy verseny: ki tud gyorsabban kinyitni” - mutatott rá a főtitkár.

Nagyon fontosnak nevezte, hogy első olvasatra úgy tűnik: a vasárnapi pótlék ötven százalék marad. Ez azt jelenti, hogy ha a kisvállalkozások kinyitnának, nem kerülnének lehetetlen helyzetbe, hiszen ők már a 100 százalék pótlékot nem tudnák megfizetni.

A boltokat érintő teendőket vázolva Vámos György elmondta, hogy először minden vállalkozás felméri: egyáltalán az ő vonzáskörzetében van-e olyan vásárlóerő, hogy érdemes kinyitnia.

A második feladat meghatározni, hogy mikortól tudja ezt megcsinálni, hiszen bizonyos munkaerő-átcsoportosítás nyilván megoldható, ugyanakkor vannak olyan feladatok, amelyekre a felkészülés hosszabb időt igényel. Hiszen például megfelelő árukészletet kell beszerezni és megfelelő mennyiségű munkaerőt – ez pedig nem megy egyik pillanatról a másikra.

„Feltehetően ennek ellenére mégis azon lesznek a vállalkozások, hogy ezt minél előbb megtegyék, hiszen ez az üzleti érdekük” - hangsúlyozta.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára aláhúzta, hogy korábban a 140 ezer értékesítő helynek csak egy kisebb része, néhány tízezer üzlet volt nyitva. Véleménye szerint továbbra is hasonló arányokkal kell számolni, mint korábban, tehát a bevásárló központok, a nagy áruházak, idegenforgalmi helyeken lévő üzletek lesznek elsősorban azok, amelyek kinyitnak.

„Ami különösen jó, hogy a non-stop kis üzletek ismét nyitva tarthatnak éjszaka, és alkalmazottat is állíthatnak a pult mögé” - értékelte Vámos György.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hosszas huzavonát követően az amerikai képviselőház végül elfogadta az Ukrajnának szánt gigantikus, mintegy 60,8 milliárd dollárnyi segélycsomagot. A hírek szerint a nyugati fegyverek gyorsan a frontra érkezhetnek, hozzájárulva ezzel az ukrán csapatokat érintő súlyos ellátási problémák enyhítéséhez. Kijev azonban egy olyan nehézséggel küzd, amelyen nem tud segíteni Washington sem, ez pedig a harcoló alakulatokat érintő létszámhiány gondja.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×