eur:
395.88
usd:
372.83
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Csak kevés esetben mentek bíróságra az elszámolás panaszosai

Több mint 144 ezer panasz érkezett a pénzintézetekhez az elszámolással kapcsolatban október végéig - mondta az InfoRádióban a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője.

"2015. október 31-i állapot szerint a hazai érintett pénzügyi intézményekhez - ez körülbelül 150 hitelintézet, pénzügyi vállalkozás - 144.615 elszámolási panasz érkezett. A megkeresések döntő részét - 143.350 - már meg is válaszolták. Úgy tűnik, hogy ezeknek a jelentős részében vagy jogosnak ítélték a panaszt, vagy érdemi választ kapott az ügyfél, így ezek csak egy része futott be a Pénzügyi Békéltető Testülethez, amely a pénzügyi intézmény utáni elsődleges elszámolási igazságot tévő, döntést hozó jogi fórum. Ide összességében október végéig 14.476 megkeresés érkezett. Ezeknek egy részét dolgozták még csak fel, de 2984 ügyet már lezártak. Az ügyek döntő részében az eljárást meg kellett szüntetni, tehát nem volt megállapítható, hogy az ügyfélnek van igaza. 2.890 ügy esetében megszűnt az eljárás, 69 esetben sikerült a feleknek egyességet kialakítani, és 24 esetben hozott kötelezést tartalmazó határozatot a testület. Az ügyek egy részében a második jogorvoslati fórumot is igénybe veszik az ügyfelek, 291 esetben mentek tovább bírósági, nemperes eljárás felé. Ezek többsége még folyamatban van. Tehát az ügyek csak egy tizedénél mentek tovább az ügyfelek bírósági fórumhoz" - jelezte Binder István, a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×