eur:
392.29
usd:
366.97
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

"Igenis el lehet érni sikereket kutatással Magyarországon"

Az év legnagyobb sikerének tartja a skizofrénia gyógyítására kifejlesztett készítményük forgalmazási engedélyét az Egyesült Államokban a Richter vezérigazgatója. Közölte: 2017-ben Európában - és így Magyarországon is - elérhetővé válik a gyógyszer. Ez azt jelenti, hogy igenis van esélye az eredeti kutatásnak Magyarországon, és a szellemi, hozzáadott érték az eredeti kutatás egy meghatározó eleme, amire áldozni kell - mondta az InfoRádiónak Bogsch Erik.

Az év legfontosabb eseménye a Cariprazine molekulánknak a partnerünk segítségével való jóváhagyása az Amerikai Egyesült Államok egészségügyi hatósága által. Skizofrénia bipoláris mániára megkapta a törzskönyvi engedélyt az Allergan, és ezt a jövő év első negyedévében forgalomba fogja hozni. Ez jelentős mérföldkő, amihez jelentős bevétel is társul - ismertette Bogsch Erik.

Ennek van egy nyilvánvaló pénzügyi eredménye, de ezzel egyenértékűnek, vagy ennél még fontosabbnak tartom azt, hogy ez az első magyar kutatásfejlesztési eredmény, amit magyar Richter-kutatók fedeztek föl, mi szabadalmaztattuk, és a klinikai vizsgálatokban is hatékonyan és intenzíven részt vettünk. Az Európai Unió hatóságaival jövő évben tervezzük a törzskönyvet engedélyeztetni, a partnerünk pedig Japánban szintén törzskönyvezni fogja a jövő év végétől - részletezte.

Ez azt jelenti, hogy igenis van esélye az eredeti kutatásnak Magyarországon, és a szellemi, hozzáadott érték az eredeti kutatás egy meghatározó eleme, amire áldozni kell. 17 év munkájának eredménye nyilvánvalóan a kutatóinkat és kollégáinkat is jóleső érzéssel tölti el - fogalmazott a Richter vezérigazgatója.

Hozzátette: jövő évben már royalty bevételt remélünk az Egyesült Államokból, de a felfutás általában három évet vesz igénybe. Reméljük, hogy itt is sikerül kibővíteni a terápiás területeket, tehát 2018-20-ra fog igazán felfutni.

Magyarországon is elérhető lesz a gyógyszer, miután az európai uniós törzskönyvezés megtörténik - közölte Bogsch Erik.

A nőgyógyászati termékportfóliónk most már az árbevételünk 38 százalékát adja, és dinamikusan fejlődik Nyugat-Európában. Németországban például a fogamzásgátlásban már a második-harmadik helyen vagyunk. Új készítményt is forgalomba hoztunk, a fogamzásgátló tapaszt, ami már mind Németországban, mind Magyarországon, mind más országokban is már kapható - emelte ki a Richter vezérigazgatója.

A méhmióma ellenes kezelésére szolgáló készítményünk pedig megkapta az engedélyt az európai hatóságtól a többszöri felhasználásra, ezáltal lehetőség nyílik arra, hogy a hölgyek elkerüljék a műtétet, és gyógyszeres kezeléssel meggyógyuljanak. Ez óriási eredmény, ami már látszik is, hiszen most már több mint 200 ezer hölgyet kezeltek sikeresen ezzel a készítménnyel. Idén már 34 millió euró volt az árbevétel, és reális, hogy két-három éven belül elérjük a 100 millió eurós árbevételt - közölte.

A kedvező harmadik negyedéves eredmények után stagnáló árbevételt vár 2015-ben a Richter vezérigazgatója.

Úgy gondolom, hogy Oroszországban kifejezetten jól szerepeltünk, rubelben több mint 30 százalékkal növeltük a forgalmat. Természetesen negatív hatás a rubel devalvációja, de a piaci részesedésünk valamelyest növekedett. Számunkra változatlanul a legnagyobb piac Oroszország, és megfelelő hálózat és saját üzemünk is van, ami szükséges Oroszországban. tehát ilyen szempontból úgy gondolom, hogy perspektivikusan az orosz piac változatlanul egyike a legígéretesebb piacoknak - fogalmazott Bogsch Erik.

Ukrajnában azonban politikai és gazdasági stabilitásról szó sincs. Reméljük, hogy két-három év után stabilizálódik a helyzet, de belátható időn belül ez nem várható. A nagyon jelentős visszaesés Ukrajnával kapcsolatban történt, de a rubel devalvációja miatt Oroszország is érintett. Ezt tudtuk kompenzálni a nyugat-európai és a kínai árbevétel-növekedéssel, valamint részben Latin-Amerikával - közölte.

Mint mondta: Nyugat-Európában, Latin-Amerikában és Kínában remélhető a legdinamikusabb fejlődés.

Folyamatosan vezetünk be új termékeket, ilyen a fogamzásgátló tapaszon kívül egy hormonpótló készítmény, amit spray formában hozunk fogalomba, de más területeken is fogunk új termékeket forgalomba hozni, nem csak a nőgyógyászat területén - mondta a Richter vezérigazgatója.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×